Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S vill skärpa krav för bidrag till invandrare

Publicerat lördag 26 augusti 2006 kl 12.53
Jens Orback.

Socialdemokraterna vill skärpa kraven på nyanlända invandrare. Den som inte följer svenskundervisning eller tar praktikplatser som arbetsförmedlingen anvisar kan bli av med sitt etableringsstöd, enligt integrationsminister Jens Orback.

– Jag skulle vilja säga att jag tydliggör kraven, samtidigt som jag tydliggör skyldigheter från det allmänna. I detta ligger också stora krav på det allmänna i att ge en väldigt bra språkundervisning, bra samhällsinformation och bra arbetsmarknadspolitiska åtgärder, säger Jens Orback.

Vad händer för den som inte lever upp till det?

– Följer man inte det ömsesidiga avtalet, eller kontraktet, kan man gå miste om sitt etableringsstöd.

Förlorar etableringsstödet
Den som fått uppehållstillstånd ska alltså kunna förlora etableringsstödet, som också kallas introduktionsbidrag, om han eller hon inte följer kursen i svenska eller den arbetsmarknadsintroduktion han eller hon blivit anvisad.

Enligt Jens Orback är ett kontrakt mellan samhället och den som får uppehållstillstånd ett sätt att tydliggöra ansvarsfördelningen. Med ökad ekonomisk press ökar kraven på den nyanlända. För myndigheterna tydliggör kontraktet krav att de måste se till att ordna utbildning, jobb och praktikplatser.

Inför det förra valet profilerade sig folkpartiet genom att föreslå skärpta språkkrav för den som vill bli svensk medborgare.

Vill inte jämföra med språktester
Men Jens Orback tycker inte att det går att jämföra med det han vill när han vill dra in pengarna för den som inte följer svenskundervisningen.

– Det här är en viktig ansvarsfördelning. Men jag tycker inte om det här med språktest. Möjligen kan man kalla det språkkrav. Men det skiljer sig inte från något annat krav, att om du studerar och får studiemedel måste du också studera. Men att koppla det här till tester eller medborgarskap är jag helt främmande för, säger Jens Orback.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".