Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen och LRA sluter fred i Uganda

Publicerat lördag 26 augusti 2006 kl 16.00
Ung LRA-soldat står på vakt.

Ett av de mest långdragna och plågsamma krigen i Afrika kan gå mot sitt slut. Ugandas regering har tecknat ett avtal om vapenvila med den grymma kultgruppen LRA som har plågat civilbefolkningen i norra Uganda i 20 års tid.

Fortfarande är det en katt-och-råtta lek mellan de stridande parterna i norra Uganda. Vapnen skall tystna på tisdag, alla LRA-soldater får under tre veckor fri lejd till uppsamlingsläger i södra Sudan, men behåller sina vapen.

När de tre veckorna har gått skall ett slutgiltigt fredsavtal vara undertecknat. Annars återgår allt till som det var förut. Det är innehållet i det avtal som nu undertecknats av Uganda och LRA:s förhandlingsgrupp.

Mord och bortrövade barn
Under 20 års tid har LRA, Herrens motståndsarmé, som är besjälade av andar som manar dem att rena befolkningen i norra Uganda att bli sanna kristna, bedrivit sin kampanj. Den reningen har bestått i att bybor mördas, lemlästas, öron och näsor skärs av, och barnen rövas bort för att bli soldater eller sexslavar.

Mer än en miljon människor har levt under skräcken för nattliga attacker och flytt sina hem.

LRA har en liten kärntrupp om ett par hundra man, och fyller på de stridande leden med bortrövade barn eller missnöjda rebeller i södra Sudan, och uppgår kanske till totalt 5 000 man.

Uganda har en jättearmé, men har under alla dessa år aldrig lyckats stoppa LRA eller fånga dess ledare.

Ledarna får amnesti
Den internationella brottsmålsdomstolen i Haag har beordrat att fem av LRA:s ledare skall gripas och ställas inför rätta för sina grymma övergrepp. Men stick i stäv mot Haag-domstolen så lovar nu Ugandas president amnesti till samma ledare.

Även om dagens avtal ger hopp om en fred, så kan det noteras att de nyckfulla ledarna inom LRA inte deltagit i samtalen med Ugandas regering och inte heller kommenterat dessa.

Vid ett flertal tillfällen tidigare så har framförhandlade fredsavtal senare underkänts av ledarna.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".