Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad dödlighet för förtidspensionärer

Publicerat söndag 27 augusti 2006 kl 11.00

Risken att dö i förtid kan vara större för dem som förtidspensioneras visar en forskarstudie. Jämfört med dem som inte pensioneras, så löper förtidspensionärer flera gånger så stor risk att dö i förtid.

– I vår studie ser det ut att vara ungefär tre och en halv gång större risk för män och nästan tre gånger för kvinnor, säger Thorne Wallman som är doktorand i allmänmedicin.

Ju tidigare man får förtidspension desto större är överrisk att dö i förtid, visar forskningen som omfattar nära 11 000 personer.

Studien har jämfört hälsan och dödligheten för de som är förtidspensionerade med personer i en kontrollgrupp som inte är pensionerade. Och dödligheten tycks bero på annat än det som kan ha varit skäl till förtidspensioneringen.

– Vi har justerat dels för pensionsdiagnosdöd i den diagnos de har pensionerats för. Dels har vi justerat för annan sjukdom när de har varit inneliggande på sjukhus. Vi har alltså kollat sjukvårdsregister. Vi har också kollat på skattade data där de själva har fått ange en del socioekonomiska variabler så att man på det sättet har kunnat justera också för det. Trots att vi justerar för sådana här faktorer, är överrisken så här pass stor. Ännu större än innan man justerade för det, säger Thorne Wallman.

Tio procent av den svenska arbetskraften, eller 540 000 personer, har sjukersättning och är alltså förtidspensionärer.

Thorne Wallman har inte studerat orsaken till att förtidspensionärer riskerar att dö tidigare. Men han jämför med andra studier av hälsan bland arbetslösa.

– Troligen är det så att man som förtidspensionär är berövad en stor del av sitt sociala nätverk, eftersom man inte är en del av arbetslivet. Det är förmodligen en betydande orsak till att man ställs utanför, säger han.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".