Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rovdjur väcker känslor i lokal omröstning

Publicerat söndag 27 augusti 2006 kl 12.30
Vargen engagerar.

På många håll i landet så kommer det att genomföras lokala folkomröstningar i samband med valet till riksdag, kommun och landsting. Sammanlagt ska det folkomröstas i 22 olika kommuner i fem olika frågor.

I Gällivare ska kommuninvånarna få säja ja eller nej till trafik i vad som sedan 15 år är ett bilfritt centrum.

I Härnösand handlar det om etablering eller inte av lågprisbutiker. I Eskilstuna hålls omröstning om Torshälla ska få bli en egen kommun.

Då återstår två frågor. Den ena är trängselskatten där Stockholm och 14 kranskommuner röstar och där frågan är vilken vikt som kommer att läggas vid resultatet i kranskommunerna om den borgerliga alliansen vinner valet.

Rovdjursfrågan mest infekterad
Den andra är den kanske mest infekterade, rovdjursfrågan, i fyra dalakommuner. Älvdalen, Orsa, Rättvik och Mora.

Erik Lundin, Ylva Zackrisson, och Hans Olander är några av de röstberättigade där och frågan är hur stor rovdjursfrågan egentligen är för bygden.

– Inte speciellt stor än, inte vad jag tycker i alla fall, säger Erik Lundin.

Vem tror du är mest engagerad i frågan?

– Det är nog de äldre.

Kommer du att rösta själv?

– Jag tror inte det, säger Erik Lundin.

– Jag tror att den är jättestor ute bland de som jagar. Ute i byarna. Själv är jag inte engagerad i det, säger Ylva Zackrisson.

– Jag tycker att det är en mycket stor fråga. De som är intresserad av jakt vill ju kunna fortsätta med det. Jag håller inte själv på med sånt men har läst och hört om det, säger Hans Olander.

Riksdagen fattar beslut
Frågan som man i dalakommunerna ska ta ställning till är om man vill att den egna kommunen ska verka för att man ska få skjuta rovdjur som attackerar till exempel en jakthund i skogen.

En fråga som blir luddigt vag eftersom kommuner inte kan fatta några beslut när det handlar om rovdjurspolitik utan det gör riksdagen.

På gågatan i Mora håller miljöpartiet valkampanj. Men det handlar inte om den lokala folkomröstningen. Förutom att den har medfört hot mot enskilda personer har den också splittrat just miljöpartiet som på riksplanet anser att man inte ska hålla lokala folkomröstningar i riksdagsfrågor. Men på kommunal nivå är partiet för en lokal folkomröstning, som en opinionsmätning.

Flera har överklagat röstningen
Vid ett bord på gågatan sitter Morabon Tomas Andersson och fikar och han tycker inte att det borde blivit någon lokal folkomröstning.

– Jag tycker att det där ligger på ett annat plan, än att folk ska sitta och bestämma, säger han.

Nu är frågan om det överhuvudtaget blir någon lokal folkomröstning i Mora, Orsa och Älvdalen. Där har flera privatpersoner överklagat till länsrätten för att försöka stoppa folkomröstningen, eftersom de inte tycker att rovdjurspolitik är en kommunal fråga.

Länsrättens beslut väntas komma inom några dagar.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".