Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bonusprogram allt mer svårtolkade

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 05.30

Aktie- och optionsprogrammen till höga chefer och andra nyckelpersoner görs alltmer komplexa och svårtolkade, enligt Skatteverket. Man misstänker nu att orsaken är att bolagsledningarna vill undvika granskning.

– Det blir mer och mer komplicerat och mer och mer svårgenomträngligt, säger Annette Bleckert som är samordningsansvarig för Projektet för Incitamentsprogram på Skatteverket.

Varför tror du att vi ser den utvecklingen?

– Vi har farhågor om att det finns ett syfte i att det ska vara komplicerat så att man inte ska förstå vad det står. Att det ska krävas en viss kompetens för att kunna förstå reglerna och utfallet av avtalet, säger hon.

Ytterligare skatt efter granskning
Hittills i år har ett 40-tal chefer och andra nyckelpersoner i svenska bolag fått betala in sammanlagt 15 miljoner kronor i ytterligare skatt efter att deras belöningsprogram med aktier eller optioner tagits ut till granskning. Det visar Ekots genomgång av Skatteverkets beslut.

Generellt upplever man alltså på Skatteverket att företagens upplägg bara det senaste året blivit allt mer komplexa. Det handlar oftast om olika finansiella konstruktioner som ska göra att eventuella vinster ska klassas som inkomst av kapital istället för som inkomst av tjänst- något som innebär en lägre skattesats.

Större krav på information
Men Johan Rutberg, partner med inriktning på incitamentsprogram på revisionsfirman Deloitte, håller inte med om det.

– Jag vet inte om det är så egentligen. Man måste komma ihåg att de här skandalerna har lett till att marknaden, aktieägarna, aktiespararna och en mängd intressenter har ställt allt större krav på informationsgivning, säger han.

Är det inte så att man gör mer komplicerade konstruktioner för att undvika skatt eller att det ska bli svårare att få insyn i programmen?

– Nej, absolut inte.

De uppmärksammade skandalerna kring chefernas ersättningar i kanske främst Skandia för några år sedan innebar först att antalet optionsprogram bland svenska bolag minskade i antal. Men den trenden har nu brutits.

På Skatteverket menar man sig se en trend där allt fler av också små och mellanstora företag vill knyta chefer och anställda hårdare till sig med hjälp av belöningsprogram.

Den här utvecklingen märks också hos skattekonsulterna.

– Det var en nedgång när det var som värst med alla skandaler. Men om jag går tillbaka fyra år i tiden tycker jag att det var lika mycket då, säger Johan Rutberg på Deloitte.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".