Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grekland tar upp fallet Calle Jonsson igen

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 06.00

För snart ett och ett halvt år sedan friades Calle Jonsson från misstankarna om att ha försökt knivdöda en grekisk man på Kos 2001. Då trodde de flesta att allt var över. Men den 22 september hålls en förhandling i Greklands högsta domstol där hela rättsprocessen ifrågasätts.

– Jag hade förväntat mig en friande dom, men var fortfarande väldigt nervös, sa Calle Jonsson när han klev ut från rättssalen på Rhodos i april 2005.

I våras lämnade den knivskurne grekiske mannen och hans advokat in en annulleringsframställan till Greklands högsta domstol. De vill att hela rättsprocessen ska ogiltigförklaras, för att DNA-undersökningen av Calle Jonssons tröja inte skulle ha gått rätt till.

Skulle högsta domstolen i Aten komma fram till att det varit så, då börjar allt om igen i tingsrätten. Men det mesta talar för att högsta domstolen fastslår att allt gått rätt till.

Dyr förhandling
Men den nya förhandlingen kan ändå komma att kosta Calle Jonsson cirka 45 000 kronor. Runt 13 000 måste han betala i en rättegångskostnad och vill han sedan ha med sig sin grekiske advokat blir det ytterligare drygt 30 000 kronor.

Fram till den här förhandlingen har den svenska ambassaden stått för advokat- och rättegångskostnader. Men nu har de sagt nej och så gör även länsrätten i en dom.

- Vi har kommit fram till att Calle Jonsson inte har visat att det är sannolikt med ett frihetsberövande i den här processen, som nu är aktuell i grekiska högsta domstolen, säger Rickard Sahlsten vid länsrätten i Göteborg.

Sämre rättskydd utomlands
Konsulärt ekonomiskt bistånd ges numera enbart om den misstänkte är frihetsberövad eller riskerar att bli det. Rättsskyddet för en svensk medborgare som ställs inför rätta utomlands är alltså sämre än för den som befinner sig i Sverige.

Grekland erbjuder en offentlig försvarare för den som tjänar mindre än två tredjedelar av den grekiska minimilönen. Calle Jonsson tjänar mer och riskerar därför att stå utan försvarare vid förhandlingen.

Men den svenska ambassadören i Grekland, Mårten Grunditz, menar att Calle Jonssons sak ändå kan komma fram under förhandlingen.

– Jag vill peka på en möjlighet här. Om vi skulle hamna i den situationen finns möjlighet att framföra synpunkter skriftligt. Dessutom kommer Calle möjligtvis att känna visst stöd av att ambassaden kommer att vara representerad under den här prövningen i högsta domstolen, säger Mårten Grunditz.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".