Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet säger ja till vårdnadsbidrag

Publicerat söndag 27 augusti 2006 kl 17.12
Fp vill kombinera vårdnadsbidraget med en satsning på dagis.

Folkpartiet byter fot och säger ja till ett kommunalt vårdnadsbidrag. Ett bidrag till de föräldrar som väljer att själva ta hand om sina barn i stället för att använda sig av barnomsorgen.

Partiledaren Lars Leijonborg presenterade på söndagen folkpartiets nya riktlinjer för familjepolitiken och förklarar varför man har ändrat sig om vårdnadsbidraget.

– Dels vill vi nu bidra till att öka möjligheterna till en uppgörelse inom alliansen och dels verkar det ganska klart att det inte finns utrymme de närmaste åren för ett statligt vårdnadsbidrag med de prioriteringar som alliansen har gjort.

- I det läget är vi nu redo att acceptera ett kommunalt vårdnadsbidrag på villkor att det inte blir på en annan nivå än att det stöder alliansens jämställdhetspolitik och jobbpolitik. Och på villkor att det också paras med en kvalitetssatsning inom dagis, säger Lars Leijonborg.

Möjlig kvinnofälla
Senast i mitten av augusti sa folkpartiledaren att han var mycket skeptisk till kommunalt vårdnadsbidrag bland annat för att det skulle kunna bli en kvinnofälla. Det vill säga att just mammor väljer bidrag istället för jobb och dagis.

Lars Leijonborg säger nu att vårdnadsbidrag är fullt förenligt med folkpartiets jämställdhetspolitik.

– Ett sätt att illustrera det är att Bengt Westerberg, som en gång utsågs till hederskvinna, när han var socialminister införde ett vårdnadsbidrag. Visserligen efter hårda förhandlingar med kristdemokraterna men vi har ju också haft det här i program. Alltså en tanke om att de som av andra skäl än ekonomiska väljer att vara hemma med sina barn. De behöver lite större marginaler för de lever väldigt knapert många gånger. På det sättet är det inte någon ny ståndpunkt, säger Lars Leijonborg.

Hägglund inte förvånad
Folkpartiets omsvängning gillas naturligtvis av de tre andra allianspartierna. Göran Hägglund från kristdemokraterna är inte förvånad.

– Det har skett en glidning här som jag är väldigt glad för. Alltså att folkpartiet närmar sig vår syn på vårdnadsbidraget som en valfrihets- och rättvisereform för småbarnsföräldrarna, säger Göran Hägglund.

Han säger att folkpartiets ja till vårdnadsbidrag öppnar för uppgörelse inom alliansen om familjepolitiken.

– Ja, det gör det förstås. Kan vi få en överenskommelse före den 17 september så är det någonting väldigt positivt. Men jag tror också att människor kan se att skulle vi inte hinna med det så är det ändå så att partierna närmar sig varandra, säger Göran Hägglund.

Berit Andnor upprörd
Socialminister Berit Andnor är kritisk till folkpartiets omsvängning.

– Pengarna kommer naturligtvis att ta från förskolan. Det innebär sämre kvalité, det vill säga större barngrupper och det blir sämre för både barnen och barnfamiljerna, säger hon.

Men de borgerliga ser det här som valfrihet?

– Det finns ingen barnfamilj som kan leva på två till tretusen i månaden. Det här är naturligtvis enbart till för dem som redan har väldigt gott om pengar. Det är absolut ingenting för en ensamstående förälder. Det är stora steg tillbaka för jämställdheten och jag är upprörd över hur man från folkpartiets sida är beredda att sälja ut alla sina ideal. Man lägger sig platt för moderaterna, säger Berit Andnor.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".