Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys av regeringssamarbetet dröjer

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 16.45

Det är osäkert om socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer att presentera en gemensam analys av hur det politiska arbetat gått de senaste fyra åren. Enligt ursprungsplanerna skulle en sådan redogörelse ha skett redan i våras men ännu finns inga konkreta planer på när analysen ska presenteras.

Som grund för det politiska samarbetet mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har partierna haft det gemensamma 121-punktsprogrammet som förhandlades fram efter valet 2002.

121-punktsprogrammet var det politiska dokument som partierna vid det tillfället var överens om att genomföra under de kommande fyra åren.

Överskottsmål och barntillägg
Det handlar om allt från hur överskottsmålet i de offentliga finanserna ska se ut, till att införa höjt barntillägg för studerande och löften om satsningar på ekologiskt lantbruk.

Många av punkterna är väldigt allmänna och möjliga att tolka på olika sätt och under mandatperioden har partierna vid flera olika tillfällen utvärderat resultatet utifrån sin egen horisont.

Efter det att partierna var klara med vårbudgeten i april var det så tänkt att det skulle en gemensam analys skulle presenteras.

Ingen gemensam analys
Men det blev maj, juni och sommarsemestrar. Som svar på frågan på frågan: när?, blev beskedet hela tiden: snart. Men ännu i dag finns ingen gemensam presentation.

Enligt uppgift till Ekot finns ett färdigt underlag att presentera. Det är en artikel som undertecknats av partisekreterarna, men Dagens Nyheter ska inte ha tyckt att den var tillräckligt spännande för att publicera och därefter har den gemensamma analysen blivit liggande i skrivbordslådan.

Valdagen rycker allt närmare och intresset att framstå som enade blir allt mindre hos framför allt socialdemokraterna.

Därför finns idag heller inget intresse att kalla till presskonferens för att presentera en gemensam tolkning av vad de tre, fyra senaste årens politiska samarbete inneburit.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".