Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd ogillar fp-villkor för vårdnadsbidrag

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 16.57
Fp vill ha kvar pappamånaderna.

Folkpartiet kräver att pappamånaderna i föräldraförsäkringen ska vara kvar för att partiet ska kunna gå med på ett kommunalt vårdnadsbidrag och en jämställdhetsbonus. Men kristdemokraternas ledare Göran Hägglund ogillar folkpartiets villkor och främst det om pappamånaderna.

– Pappamånaderna försvårar ju väldigt mycket för barnfamiljer och det visar sig ju också att alla föräldrar inte har en sådan situation att de kan utnyttja hela föräldraförsäkringen. Det leder då till att barn tillbringar mindre tid tillsammans med sina föräldrar än vad som annars skulle vara möjligt.

– Så den lagstiftade formen är naturligtvis något som är mycket svårare för oss att acceptera. Bonusen är mer kostsam och innebär en morot och det är naturligtvis någonting som är enklare att se som genomfört, säger Göran Hägglund.

Inget absolut kd-nej 
Folkpartiets Erik Ullenhag kräver att kristdemokraterna accepterar pappamånaderna och en jämställdhetsbonus. Men trots sin tvekan säger inte Göran Hägglund absolut nej till något av förslagen, utan nu får partierna förhandla.

Frågan som svävar över förhandlingen är om barnet mår bäst i familjens trygga famn eller på dagis medan både mamma och pappa tar för sig i arbetslivet och blir mer jämställda.

Precis som i den förra borgerliga regeringen 1991-1994 finns den starkaste spänningen mellan kristdemokraterna, som vill ha ett rejält vårdnadsbidrag, och folkpartiet, som från början varit kritisk men nu öppnar för bidraget.

Fp vill locka papporna
Bättre jämställdhet ligger också bakom folkpartiets försök att locka papporna att ta ut mer av föräldrapenningen, medan kristdemokraterna från början tyckt att familjen helt ska få välja på egen hand, även om resultatet blir att bara mamman får vara hemma.

Erik Ullenhag tycker nu ändå att det är värt att förhandla.

– Bengt Westerberg fick igenom pappamånaden mot att han införde ett lågt vårdnadsbidrag. Och det är klart att skulle folkpartiet i dag få igenom jämställdhetsbonus, tydliga skrivningar om barnomsorgen och en hel del annat som är bra ur jämställdhetssynpunkt är det en kohandel som jag tycker är rimlig, säger Erik Ullenhag.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".