Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Handbok ska ge bättre patientbedömning

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 05.30

Sjukvården i Skåne blir först i landet med en handbok i hur man snabbast och säkrast ger patienter rätt vård. Det är ett system som har sin grund i krigsmedicin och handboken skall nu användas på alla vårdnivåer.

Handboken ska användas vid telefonrådgivning, primärvård, ambulanssjukvård och vid sjukhusens akutmottagningar.

– Det här tror jag varken kommer att kosta eller spara något mer eller mindre, utan det handlar om att vi får ett bättre omhändertagande av patienterna och att vi inte ska missa något, säger docent Matz Widerström.

Sätt att sortera
Begreppet som nu kommer användas allt mer i svensk sjukvård är triage, från franskans sortera, en metod som ursprungligen kommer från en kirurg i Napoleons armé.

Syftet med dagens triage är att snabbt och med säkerhet bedöma vilken vård patienten behöver, var den vården skall ges och hur snabbt den skall sättas in. Alla i sjukvården skall göra lika, vilket inte alltid är fallet idag, menar docent Matz Widerström.

– Det har varit ett stort problem att vi har prioriterat patienter olika beroende på vilka olika enheter man har pratat med, säger han.

Utgår från symptom
Prioriteringar av patienter görs givetvis idag i svensk sjukvård, men inte med den systematik som triagemodellen innebär.

Triagehandboken för sjukvården i Skåne fungerar ungefär som en lättanvänd uppslagsbok, som utgår från patientens symptom.

– Min uppfattning är att det är unikt i landet och även internationellt sett skulle jag säga att det är ganska unikt, säger Katarina Göransson, sjuksköterska i Örebro som doktorerar i triage.

Enligt Katarina Göransson finns det ett stort behov av sjukvårdspersonal som utbildats i triage.

Många gjorde fel
En studie som hon gjort av sjuksköterskor på landets akutmottagningar där de skulle bedöma patienternas sjukdomstillstånd visar att de gjorde fel i hälften av fallen.

– Där visade det sig att de bedömningar som gjordes var inte tillräckligt tillfredsställande för att man ska säga att det runt om i landet alltid är en säker patientvård som bedrivs.

Det har tagit ett och ett halvt år att ta fram triagehandboken och nu skall personal utbildas, men frågan är om patienter kommer att märka någon skillnad.

– Helst ska patienten inte märka någonting, utan känna sig bekväm och trygg och få rätt vård. Det är möjligt att patienterna i framtiden kommer att kommentera att förr var det så att man fick olika besked på olika ställen i vården, men förhoppningen är att vi ger samma besked, oavsett vårdnivå eller var vi är i vårdapparaten, säger Poul Konstad, chef för ambulanssjukvården i Skåne.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".