Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Otydlig lag låter äldre vänta på boende

Publicerat tisdag 29 augusti 2006 kl 06.00

I valrörelsen lovar partierna att det ska bli lättare för äldre att få särskilt boende. Sedan i juli i år ger lagen länsstyrelserna möjlighet att bötfälla kommuner som dröjer med att hålla vad de lovar. Men varken den nya eller den gamla lagen preciserar vad som är skälig tid att köa för en plats på särskilt boende.

Siv Erixons mamma, 79-åriga Margit Carlsson, fick vänta på en plats på demensboende i över ett år.

– Tänk en gammal människa. Tiden går ju, den rinner iväg från dem. De har ju ingen livskvalitet kvar. Det är som att kommunerna väntar och hoppas att det ska lösa sig självt genom att den gamla människan dör, säger Siv Erixon.

Ville flytta
I september 2002 behövde Margit Carlsson mycket hjälp efter att ha drabbats av flera hjärnblödningar.

När dottern Siv Erixon ville flytta mamman närmare sig, till Kungälvs kommun, dröjde det över ett år innan hon fick en plats på särskilt boende. Den senfärdiga behandlingen gjorde att Kungälvs kommun bötfälldes i länsrätten.

Men kommunen överklagade och fick rätt i kammarrätten. Den domen överklagades i sin tur till Regeringsrätten, där ärendet blivit liggande. Sedan dess har länsrätten i Västra Götalands län inte kunnat göra något i liknande fall på flera år.

– Det som har bromsat oss på sista tiden är en kammarrättsdom som överklagats till regeringsrätten om att upp till ett år skulle kunna vara en rimlig väntetid, vilket vi tycker är en missuppfattning av förarbeten, säger Ingemar Sunnerdahl, socialkonsulent i Västra Götalands länsstyrelse.

Många får vänta
Ekots sammanställning visar att i många kommuner får pensionärer köa för att få plats på särskilt boende. I slutet av 2005 var det nästan 1 000 äldre som väntat längre än tre månader.

Nära 80 personer hade väntat i mer än ett år, trots att kommunerna lovat plats. Eftersom den nya lagen inte preciserar vad som är skälig tid så är frågan om den kan hjälpa dem som väntar.

”Horribelt”
Siv Erixons mammas fall är ännu inte avgjort. Sedan 2004 har ärendet legat hos regeringsrätten utan att tas upp.

Siv Erixon har sin uppfattning klar över vad hon tycker är skälig tid.

– Ett par tre månader kan jag tänka mig att det kan ta för en kommun att skramla fram en plats. Men längre tid tycker jag är fullkomligt horribelt, säger Siv Erixon.

Katrin Kasström
katrin.kasstrom@sr.se

Research: Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".