Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reepalu friad från mutmisstankar

Publicerat tisdag 29 augusti 2006 kl 12.00
Reeplau i tingsrätten.

Malmös socialdemokratiska kommunalråd, Ilmar Reepalu, och förre landshövdingen Bengt Holgersson frias från misstankarna om mutbrott. Resan som de fick i gåva av sin vän, it-företagaren Dan Olofsson, var inte en muta, menar Malmö tingsrätt.

Det var trängsel vid tingsrättens expedition i Malmö för att läsa om resan till safariparken i Sydafrika var en gåva eller en muta. Även om Ilmar Reepalu fått hård kritik för att han tog emot resan i 60-årspresent från vännen och it-miljardären Dan Olofsson, visar tingsrättens dom att det som kanske inte ser bra ut inte nödvändigtvis är brottsligt.

Riksenheten mot korruption, som väckte åtalet, har hävdat att resan var kopplad till Ilmar Reepalus och Bengt Holgerssons tjänster och att de måste ha känt till att it-företaget Sigma gjorde affärer med både Malmö stad och Länsstyrelsen.

Åklagaren till Sydafrika
Kammaråklagare Per Nichols har under brottsutredningen själv åkt ner till Sydafrika, men tingsrätten skriver att han inte presenterat några bevis för att Reepalu och Holgersson känt till affärerna eller haft möjlighet att påverka inköpen av datautrustning och it-tjänster.

Inte heller har åklagaren kunnat visa att resan till Sydafrika inte var privat.

Ilmar Reepalus och Bengt Holgerssons Sydafrikaresa resulterade i en lång brottsutredning och rättegång.

Riksenheten mot korruptions Sydafrikaresa resulterade i ett körschema från invigningen av safariparken som visade att Bengt Holgersson tackade för maten och Ilmar Reepalu sa några vänliga ord om Dan Olofssons familj.

Reepalu nöjd
Ilmar Reepalu är nöjd med den friande domen, men känner sig ändå dömd av medierna.

– Om man nu friar här nu, så kommer jag att få höra efteråt förmodligen att ”det var du som var åtalad för den där mutan, det var du som åkte på mutresan till Sydafrika”, en resa som aldrig någonsin varit en mutresa.

– Ska man på grund av det sättet som journalister skriver om det här, på något sätt klistras på mig. Det tycker jag är tragiskt, säger Ilmar Reepalu.

Har den här processen på något sätt fått dig att fundera på att sluta som politiker?

– Nej, inte ett ögonblick. 

– Tvärtom. När man blir beskylld för felaktiga saker på det här sättet, tänker jag i stället att jag till varje pris ska se till att bli rentvådd, och det här ska minsann inte befläcka mig och min familj och mina barn, säger Ilmar Reepalu. 

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".