Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rösta i förväg till höstens val redan idag

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 06.12
Valnämndens ordförande i Härnösand.

Idag, onsdag, är första dagen man kan rösta i förväg till hösten val. Antalet röstningslokaler där man kan rösta före själva valdagen har ökat med 23 procent sedan förra valet. Härnösand är en av de kommuner som har satsat på ökat antal lokaler, från en till åtta.

Det hänger ihop med att poströstningen försvunnit, säger valnämndens ordförande i Härnösand, Jan-Olov Pettersson.

– Anledningen är ju att posten har lagt ner all sin verksamhet i stort sett i de här områdena. Det har funnits en poststation på alla de här orterna men de har ju försvunnit under åren. I stort sett finns det nu bara posten i Härnösand. Därför måste vi hitta andra möjligheter för att kunna ge en bra service, säger han.

30 procent röstar i förväg
Ungefär 30 procent av rösterna brukar utgöras av poströster, men i och med att postkontoren började försvinna fick kommunerna överta ansvaret för det som kallas förtidsröstning, det vill säga om man på valdagen inte kan rösta i den vallokal som står angiven på röstkortet.

Det är varje kommun som avgör hur många lokaler för förtidsröstning det ska finnas. Totalt över riket finns det nu fler ställen att välja på för den som vill rösta före valdagen 17 september – 1 500 ställen jämfört med 1 200 förra valet, och då har vi inte räknat med de ytterligare över 200 förtidsröstningslokaler som är öppna enbart på valdagen. Man kan alltså gå och rösta på själva valdagen även om man inte är på hemorten.

Ofta handlar det om lokaler som skolor och bibliotek, men Jan-Olov Pettersson visar runt i Utansjögården utanför Härnösand, en av arbetarrörelsens gamla samlingslokaler. I ett rum intill själva röstningslokalen hänger porträtt på gamla socialdemokratiska ledare: Olof Palme, Hjalmar Branting och Per-Albin Hansson.

Rösta hos lantbrevbäraren
Man kan också förtidsrösta i en del postcenter och kassaservicekontor som kommunerna tecknat avtal med, och hos lantbrevbärarna.

Jan-Olov Pettersson, ordförande för valnämnden i Härnösand, hoppas att kommunens satsning på förtidsröstning också ska vända det sjunkande valdeltagandet.

– Det är ingenting man kan skryta om, så vi kanske kan göra det efter det här valet, att det har blivit ett högt valdeltagande i Härnösands kommun, säger Jan-Olov Pettersson, socialdemokratisk ordförande i valnämnden i Härnösand.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".