Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lövdén kan missa bostadsklipp

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 12.00
Omtvistad lägenhet.

Förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén riskerar att vräkas från sin lägenhet i Stockholm, och därmed gå miste om möjligheten att köpa lägenheten som nu ska bli bostadsrätt. 

Bostadsrättsföreningen i huset vill säga upp hyresavtalet med Lövdén eftersom han har sitt fasta boende på annan ort.

– Jag anser att det är viktigt, kanske framförallt om man får kliva in så att säga i första skedet här när föreningen får förvärva fastigheten. Det handlar om mycket pengar. Och då tycker vi också att man ska kunna medverka i föreningens aktiviteter, säger Lars Gelin, som är ordförande i bostadsrättsföreningen.

– Och Lars-Erik Lövdén har ett förordnande utanför Stockholm och bor inte i huset.

Lövdén arbetar i Halland
Lars Erik Lövdén, som numera är landshövding i Halland, har haft flera lägenheter i huset på Runebergsgatan i Stockholm. Den nu aktuella trerummaren har han haft i några år.

Stiftelsen som äger huset beslutade tidigare i år att sälja fastigheten, och erbjöd då bostadsrättsföreningen att köpa den. För sin 3:a skulle Lars-Erik Lövdén få betala omkring 1.6 miljoner kronor, på den öppna marknaden är den värderad till mellan 3 och 4 miljoner kronor.

Inte skriven i Stockholm
Men nu kan Lövdén gå miste om den möjligheten. Eftersom han inte längre är mantalsskriven i Stockholm, kräver bostadsrättsföreningen i ett brev till hyresnämnden att hans hyresavtal ska sägas upp.

– Och vi lutar oss på hyresgästlägen där det står att man äger rätt till besittningsskydd ifall man för sin utkomst skull behöver bostaden där du verkar.

Lars-Erik Lövdén kommer att via sin advokat bestrida bostadsrättsföreningens krav i hyresnämnden, och han är överraskad över föreningens agerande.

– Jag är väldigt förvånad. Vi har en lägenhet vid sidan av den tillfälliga bostaden här i Halmstad och den har vi planerat att behålla, säger Lars-Erik Lövdén.

Men det får ni ju inte nu?

– Det får vi väl se.

Andera Valderrama, Radio Halland
andrea.valderrama@sr.se

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".