Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ams kritiseras för att förmedla för få jobb

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 16.57
Brister i effektivitet tycker Riksrevisionen. Foto: Robert Henriksson/SR.

Bara var tionde nyanställd hittar sitt jobb genom arbetsförmedlingen. Riksrevisionen riktar därför nu kraftig kritik mot Ams sätt att fungera. Men både chefen för Ams och arbetslivsminister Hans Karlsson tillbakavisar kritiken.

Att det inte är lätt att få ett jobb genom arbetsförmedlingen är något som de arbetssökande känner igen. Ekot träffade Emma på arbetsförmedlingen i Jönköping.

– Arbetsförmedlingen förmedlar ju arbeten men det är så många sökande på varje arbete för att alla går via arbetsförmedlingen.

Är det lättare att få jobb på andra håll?

– Ja, det gäller ju att ha någon som kan hjälpa en in på ett företag, någon som kan rekommendera en, för då hamnar man ju överst i ansökningshögen. Men på egen väg då hamnar man ju bara i en hög med trehundra andra.

Kontakter bästa sättet
Nej, kontakter, jobbsajter på internet och bemanningsföretag har tagit över den svenska arbetsmarknaden. Bara var tionde jobb förmedlas via arbetsförmedlingen.

Riksrevisionen, statens högsta granskningsmyndighet har granskat arbetsförmedlingarna.

– Vi har ju granskat effektiviteten i förmedlingsverksamheten och slutsatsen av den här rapporten är att det finns stora brister, säger riksrevisorn Eva Lindström.

– Ams marknadsandel när det gäller att förmedla jobb har minskat, effektiviteten har minskat. Det finns stora effektivitetsskillnader mellan kontoren och dessutom utvärderar inte Ams de åtgärder som man satt in.

Vart tioende jobb via arbetsförmedlingen
Bara vart tionde jobb i Sverige förmedlas via arbetsförmedlingen och varje arbetsförmedlare förmedlar i genomsnitt drygt åtta jobb per år, enligt Riksrevisionen.

Ams tycker att kritiken är orättvis eftersom verket också ska genomföra arbetsmarknadsutbildning och utbildningar kan man inte bara mäta effektiviteten genom att se hur många som har fått jobb menar Ams.

Riksrevisionen rekommenderar också att regeringen gör en övergripande översyn av arbetsförmedlingen sätt att fungera och det retar upp arbetslivsminister Hans Karlsson.

– Att peka på en möjlighet att privatisera arbetsförmedlingen, för det är det man indirekt säger, det är att delta i den aktuella debatten på ett sätt som jag inte tycker är värdigt riksrevisorerna.

Tycker du riksrevisionen har överskridit sina befogenheter?

– Näe, det vill jag inte säga. Utan jag säger att det sätt de uttrycker sig på, det blir en del av den politiska debatten och jag tror inte de menar det. Men i vilket fall som helst så uttrycker de sig så att det blir en del av den politiska debatten. Det kommer vi att få se de närmaste dagarna.

Hur tänker du då?

– Att de olika politiska partierna kommer att använda riksrevisionens rapport för att understryka sina politiska uppfattningar.

Och mycket riktigt så tycker kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att riksrevisionen har rätt i sina slutsatser:

– Ams visar sig vara en stor koloss så att de inte levererar så att det motsvarar de resurser som står till deras förfogande. Vi behöver ett helt nytt system där fler kan erbjuda förmedlingstjänster så att fler människor kan komma i arbete, säger Göran Hägglund.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Daniel Rundkvist
daniel.rundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".