Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd ränta kyler ner bostadsmarknaden

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 04.00
Villapriserna har ökat i 14 år.

Svenska småhuspriser ökar mest i Europa. Att räntan höjs är bara bra, eftersom det kan kyla ner bostadsmarknaden, anser professor Bengt Turner vid Institutet för bostadsforskning i Gävle.

– Priserna har stigit med ungefär tio procent per år de senaste två åren och då ligger vi faktiskt i topp i Europa. Förklaringen är nog att priserna fortfarande drivs av de låga räntorna och att vi har väldigt goda konjunkturer just nu i Sverige, säger Bengt Turner.

Siffran kommer från ett EU-projekt om småhus, men Bengt Turner tror att även prisökningen på bostadsrätter i Sverige ligger i Europatopp.

Enligt Mäklarstatistik har bostadsrätterna ökat med 17 procent senaste året.

Uppgång i 14 år
För småhusen handlar det om en oavbruten prisuppgång som har pågått i 14 år. Men eftersom bostadspriserna alltid rör sig i cykler, så måste de snart gå ner, menar Bengt Turner.

Riksbankens räntehöjningar kommer att sänka bostadspriserna. Enligt Turner kan man räkna med att en procents höjning av realräntan sänker huspriset med sex procent.

Nu ändrar sig inte huspriserna så snabbt efter räntehöjningar. Det kan ta ett halvår innan vi ser om räntehöjningen har den här effekten, enligt Bengt Turner.

Högre ränta sänker priser
De som redan bor i småhus förlorar nu ekonomiska möjligheter med sänkta huspriser, medan det för blivande husägare kan vara bra med en högre ränta.

– Jo, det är säkert samma sak som med en fastighetsskatt. Höjer man fastighetsskatten sjunker priserna och då kvittar det för de nya på marknaden ganska lika. Priset blir lägre och i gengäld betalar man lite mera, säger Bengt Turner.

Nu är det inte bara räntan som påverkar bostadspriserna. Även bostadsbrist och hög efterfrågan driver upp priserna, liksom det faktum att det finns köpstarka bostadskonsumenter.

Svårt för yngre att slå sig in
Höga räntor samtidigt som priserna inte sjunker nämnvärt gör det svårt för nya att komma in på bostadsmarknaden, säger Bengt Turner.

– Vi har redan nu stora svårigheter för de yngre att etablera sig i storstäderna och vi har stora svårigheter med rörligheten på bostadsmarknaden. Det är svårt att komma från exempelvis Kramfors, sälja sitt småhus där för att få ett anständigt boende i Stockholm utan att tappa alltför mycket i bostadsstandard.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".