Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många röstar i inte helt neutrala lokaler

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 05.32

Trots en uttalad ambition från Valmyndigheten att det kommande valet ska genomföras i religiöst och politiskt neutrala vallokaler kommer många väljare att rösta i just sådana lokaler.

I till exempel Karlskrona genomförs valet bland annat i två kyrkor och i Västernorrlands län används sammanlagt 17 församlingshem.

– Finns det lämpliga alternativ bör man alltid ta det som är det mest värdemässigt neutrala, säger Roger Pettersson, som arbetar med valfrågor på justitiedepartementet.

Ny vallag i år
I år trädde en ny vallag i kraft. I förarbetena till den, där det förtydligas vad som är ambitionen med lagen, skrivs att förtidsröstningen, som inleddes på onsdagen, inte bör äga rum i lokaler med politisk eller religiös anknytning.

Samma ambition finns även för de tusentals vallokaler som kommer att användas den 17 september.

Trots det finns det mängder av förtidsröstningsplatser och vallokaler runt om i Sverige som skulle kunna uppfattas som religiöst eller politiskt laddade. Det kan gälla kyrkor, frikyrkor, församlingshem och Folkets huslokaler.

Folkets huslokalerna kan ju uppfattas som traditionellt socialdemokratiskt märkta och en kyrka kan möjligen väcka anstöt hos människor som inte är kristna.

– Det är en gudstjänstlokal för en viss religion och man kanske inte tillhör den religionen, säger Roger Pettersson.

Och det kan i värsta fall betyda att någon som inte är kristen låter bli att rösta?

– Ja, det kan väl finnas sådana farhågor.

Tror inte på problem
I exempelvis Karlskrona kommer två kyrkor att användas som vallokaler den 17 september.

Men Edvard Robertsson, som är socialdemokratisk ordförande i valnämnden i kommunen, tror inte att det stöter bort några väljare.

– Det är sådana lokaler som entréhallar och liknande, så det är egentligen inte så mycket som påminner om någon kyrka. Det finns inget altare i närheten, så det är rätt så ”okristligt” när man kommer in i lokalerna.

– Vi har diskuterat med länsstyrelsen och vi har fått tillstånd av den. Jag tror inte att det kan bli något problem, säger Edvard Robertsson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".