Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigedemokraterna satsar inför valet

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 06.00
1 av 2
Reklam från Sd i brevlådan.
2 av 2
Kinnunen.

I början av nästa vecka kommer alla hushåll i Sverige att få politisk reklam från Sverigedemokraterna i brevlådan. Det är första gången i som partiet har råd med en sådan här stor satsning.

På Sverigedemokraternas partikansli i en källare på Södermalm i Stockholm sitter partiarbetare och viker i hop de sista kuverten innan Posten tar hand om dem.

I nästa vecka kommer sedan de sammanlagt 4,3 miljoner breven att dimpa ner i de svenska hemmen, med valsedlar och reklam för partiet.

Kostar fem miljoner kronor
Utskicket, som kostar mer än fem miljoner kronor, har blivit möjligt tack vare framgångarna i förra valet och det partistöd som det har inneburit.

– Det politiska systemet har kört samman och det behövs några nya krafter. Det behövs att man tar itu med känsliga frågor som man inte har vågat tala om. Vi krävs för att få en ordentlig diskussion om känsliga frågor som man inte vågar tala om i Sverige i dag, säger Martin Kinnunen som är ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och en av partiets riksdagskandidater.

Finns i 30 kommuner
Känsliga frågor är enligt Sverigedemokraterna fram för allt invandringspolitiken. I förra valet fick partiet sammanlagt 50 mandat i 30 av landets kommunfulläktige.

I riksdagsvalet blev partiet störst utanför riksdagen med 1,4 procent.

Sedan förra valet har Sverigedemokraterna bytt både partiledare och partisymbol. Den militanta facklan har ersatts av en blåsippa.

Invandringspolitiken stor fråga
De hårdaste formuleringarna kring invandringspolitiken är borta men fortfarande heter det att invandringen har medfört ett ”allvarligt hot mot den svenska nationen”. Huvudbudskapet i dag är ”Trygghet och tradition”.

– Folk vill ju inte rösta på ett enfrågeparti utan de vill rösta på ett parti som bryr sig om många frågor. Därför betonar ju vi bland annat äldrefrågorna, pensionerna och fattigpensionärernas situation och även kriminaliteten i samhället som eskalerar. Vi vill ha hårdare tag mot kriminella, säger Martin Kinnunen.

Längre fängelsestraff och hårdare fängelsestraff, samt det faktum att Sverigedemokraterna bestämt tar avstånd från det halvdussin av partiets kandidater till olika kommunfullmäktige som tidningen Expo avslöjat dömts för misshandel och hot mot kvinnor, är några exempel på partiets engagemang i frågan, menar Martin Kinnunen.

I de senaste opinionsundersökningarna ligger Sverigedemokraterna på mellan en och två procent.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".