Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köttjätten Swedish Meats söker partner

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 07.30

På torsdagen sparkade Bondeägda slakterikoncernen Swedish Meats sin vd Åke Modig. Swedish Meats som dominerar den svenska kött- och charkmarknaden har gått in i djupare diskussioner om ett samgående eller uppköp med ett antal intressenter.

– Vi går under det här halvåret in i en fas för att tillsammans med de intressenter som finns vaska fram någonting som förhoppningsvis ska bli en så kallad winwin-situation, säger Swedish Meats informationschef Hampe Mobärg.

Finns det fler än en intressent?

– Jag kommenterar inte hur många eller hur få. Men vi är mitt uppe i den processen och det får man tolka hur man vill, säger han.

Samtal med flera aktörer
Enligt uppgifter till Ekot ska det tolkas som att åtminstone ett par aktörer just nu sitter i samtal med bondeägda kött- och charkkoncernen för att hitta en ny ägarlösning.

Hur resultatet fram i vinter exakt kommer att se ut är däremot svårt att säga. Swedish Meats ägs idag av sina egna leverantörer, alltså drygt 22 000 svenska bönder. De kan också på något sätt tänkas vilja ha inflytande i det nya bygget, kanske i form av ägarandelar.

Ett flertal intressenter har pekats ut, bland andra finländska Atria och danska Danish Crown. Inget av företagen vill kommentera uppgifterna.

Lantmännen möjlig intressent
Svenska Lantmännen har tidigare uppgett att man tittar på möjligheterna att gå in i ett delägarskap, men vill till Ekot inte kommentera om man fortfarande visar intresse.

Swedish Meats pressas i dagsläget från flera håll. Lägre priser i livsmedelshandeln har gjort det svårare att ta ordenligt betalt och de senaste åren har också importen av kött- och charkprodukter från andra länder ökat.

För ungefär sex år sedan befann sig koncernen i princip på randen till konkurs, har förre koncernchefen Peter Rasztar tidigare berättat i Ekot. Men efter hårda besparingar och uppköp av mindre svenska konkurrenter står man idag på betydligt fastare mark.

Ändrade förutsättningar
Men förutsättningarna för att klara sig på egen hand har förändrats.

– Europa öppnas mer allt mer och handel över gränserna blir allt intensivare. För att vi ska kunna ha en möjlighet att konkurrera i ett nordeuropeiskt perspektiv framöver så måste vi hitta en stark industriell partner. Det är det vi är ute efter, säger Hampe Mobärg.

Senast vid årsskiftet räknar ledningen i Swedish Meats med att kunna presentera en affär.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".