Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjereformer kan dröja enligt centern

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 05.36
Olofsson vill först satsa på att skapa fler jobb.

När centerledaren Maud Olofsson på torsdag kväll frågades ut i SVT sa hon att andra borgerliga förslag måste gå före förändringen av familjepolitiken med vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus.

– De viktigaste reformerna som vi gör, om jag börjar i den ändan, handlar ju om jobben. Får vi inte fart på jobben, får vi inte ned massarbetslösheten, då kommer vi inte klara några andra reformer.

Alliansen har lovat förändringar
Den borgerliga alliansen har hittills bland annat utlovat en rejäl förändring av familjepolitiken och exempelvis satsningar på skolan.

I bakgrunden har det funnits reservationer om att statens ekonomi först måste klara att finansiera reformerna. På torsdagskvällen tydliggjorde Maud Olofsson att ekonomin går först.

Kan väljarna vara säkra på att de får en familjereform om de röstar på alliansen?

– De kan vara säkra på att alliansen kommer att göra allt som står i deras makt för att skapa fler jobb i Sverige. Och då ska man jämföra vår starka politik för jobb med socialdemokraterna och vänsterpartiernas, som inte har något jobbprogram, säger Maud Olofsson.

Men det här är inget hundraprocentigt löfte?

– Vi har ju tittat på samma ram som regeringen har haft, och också pekat ut att när vi lägger prioriteringar så lägger vi de först på jobbskapande åtgärder, det är ju där hundrapunktsprogrammet ligger.

Maud Olofsson avfärdade en sänkning av bensinskatten. Oljebolagen skulle inte sänka bensinpriset när skatten går ner, utan i stället se till att göra en högre vinst.

Avfärdar kd:s bensinförslag
Olofsson avfärdade därmed en av kristdemokraternas hjärtefrågor i den offentliga debatten, sänkt skatt på bensin och andra bilbränslen. Men Olofsson tyckte inte det var så farligt eftersom kristdemokraterna enligt henne inte drivit i kravet i de borgerliga förhandlingarna.

– De har inte drivit den frågan heller i alliansens förhandlingar, så den har inte varit uppe till diskussion. Och därmed finns den heller inte med i den budget som vi har lagt för de kommande fyra åren.

Det är en fråga som varit driven utåt alltså?

– Ja, jag har inte uppfattat den frågan i den gemensamma diskussionen

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".