Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sudan vägrar släppa in FN i Darfur

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 14.30

Sudans regering motsätter sig att en FN-styrka skulle placeras i Darfurregionen, för att skydda de miljoner flyktingar som finns där. Det skulle innebära en ny kolonialisering, anser Sudans regering.

September månad är avgörande för alla de internflyktingar som finns i läger i Darfur i västra Sudan. I området fortsätter, och ökar antalet övergrepp, mord, plundringar och våldtäkter.

Den sista september går mandatet ut för fredstyrkan från Afrikanska Unionen; 5 000 man som har haft ett svagt mandat, varit illa utrustade och inte förmått hindra något övergrepp.

Vill skicka 20 000 man
FN:s säkerhetsråd har nyligen tagit beslut om en resolution som innebär att fler än 20 000 man med ett kraftfullt uppdrag att hindra alla strider skulle ersätta styrkan från AU.

Men enligt FN:s regler kan inte FN ingripa någonstans utan att landet ifråga ger sitt godkännande. Och Sudan förklarar att man med alla medel kommer att bekämpa en FN-styrka.

– Vi har redan planer och möjligheter för det och vi tar Hizbollah som vår ledstjärna i kampen mot en internationell styrka, förklarade Sudans vicepresident.

Sudan vill skicka egna
Sudan har erbjudit sig att självt skicka 10 000 man till Darfur, men det skulle vara som att sätta vargen att vakta fåren; det är Sudans regeringsarmé och dess arabiska milis som har stått och står för de värsta övergreppen mot civilbefolkningen.

USA och Storbritannien, som står bakom FN-resolutionen, kommer nu att sätta igång ”operation övertalning”. Med diplomati och förmodligen tumskruvar ska Sudans regering förmås att ändra ståndpunkt.

I FN:s säkerhetsråd avvaktar Kina, Ryssland och Qatar med att ge sitt godkännande till resolutionen. De tre nationerna, som har starka band till Sudan, avstod från att rösta. Banden består dels av oljeutvinning, dels genom vapenhandel. Qatar är dessutom lojalt mot ett arabiskt broderland.

USA måste stoppa folkmord
Men USA har bundit upp sig för någon form av aktion, eftersom president Bush har kallat de två år långa övergreppen i Darfur för folkmord, och enligt en FN-konvention från 1948 har USA förbundit sig att stoppa alla folkmord.

En avlägsen möjlighet är att försvarsalliansen NATO ingriper, såsom den tvingades göra i Kosovo, när FN även där nekades tillträde.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".