Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Syrien lovar att följa Libanon-resolution

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 12.00
Annan besöker Mellanöstern.

Syrien lovar att bidra till arbetet med att se till att Hizbollah inte får nya vapen. Under ett möte med FN:s generalsekreterare Kofi Annan sa Syriens president Bashar al-Assad att Damaskus stödjer FN-resolution 1701.

För bara två veckor sedan hyllade Syrien i bombastiska ordalag Hizbollahs seger mot Israel. Den syriske utrikesministern kom till Beirut och sa att han var beredd att bli soldat i Hizbollahs armé.

Men nu har Syrien lovat FN:s generalsekreterare Kofi Annan att man kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stoppa vapensmugglingen till Hizbollah och se till att vapenembargot mot gerillarörelsen upprätthålls.

Bevakar gränsen
Syrien kommer att utöka sina gränspatruller längs den libanesisk-syriska gränsen och även samarbeta med den libanesiska armén på andra sidan.

Det anses allmänt vedertaget att det är genom Syrien Hizbollah fått sina vapen. Syrien är det enda land, förutom Israel, som gränsar till Libanon och den syriska regeringen är sedan länge en av Hizbollahs uppbackare. Men ingen har någonsin lyckats ertappa en vapentransport, inte heller Israels spionplan och värmesensorer.

Israel krävde efter vapenvilan att FN:s soldater skulle patrullera den syrisk-libanesiska gränsen. Kravet orsakade stor upprördhet i Damaskus, där man sa att en sådan åtgärd vore en fientlig handling.

Fångar en fråga
Men nu har alltså Kofi Annan lyckats utverka ett löfte från Syrien att stoppa vapensmugglingen. FN:s generalsekreterare bad också Syrien att använda sitt inflytande för att driva på frigivningen av de två tillfångatagna Israeliska soldaterna. Den syriske presidenten sa att han var för deras frigivning, men tog samtidigt upp frågan om arabiska fångar i israeliska fängelser.

Kofi Annan förmodas också ha tagit upp den känsliga frågan om diplomatiska relationer mellan Syrien och Libanon; om att Syrien borde öppna en ambassad i Beirut nu när Syriska trupper inte längre kontrollerar Libanon.

Syrien har hittills avvisat diplomatiska relationer som helt onödiga mellan två broderstater, vilket har lett till ilska bland libaneser, som ser Syriens ståndpunkt som ett bevis för att Damaskus vägrar erkänna Libanons suveränitet utan ser landet som en del av Storsyrien.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".