Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LO vill ha tre mått på arbetslöshet

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 12.35

Det råder stor förvirring om vilka siffror som gäller när arbetslösheten ska beräknas. LO:s chefsekonom Dan Andersson, menar nu att det behövs tre mått på arbetslösheten, ett mått som är den öppna arbetslösheten, ett som inkluderar de som är sysselsatta i olika arbetsmarknadspolitiska projekt och ett mått där man också räknar in de som studerar och söker jobb.

– Arbetslösheten är nu mer ett sådant komplicerat problem så att man måste ha tre mått på det, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Det är väl ganska svårt för allmänheten att förstå vilken siffra man ska lita på när det blir en sådan strid om siffrorna?

– Allmänheten förstår vad öppen arbetslöshet är och de begriper också vad arbetsmarkandspolitiska åtgärder är. Nu tror jag att man kommer att förstå att de som är studenter är arbetslösa, men de är inte arbetslösa på samma sätt som morfar var på 30-talet, säger dan Andersson.

Det är alltså delvis av historiska skäl som det inte går att slopa dagens beräkningar och helt gå över till nya, menar Dan Andersson.

Gillar inte moderaternas förslag
Men att inför ett helt nytt begrepp, Bred arbetslöshet, som Moderaterna vill, där alla mellan 16 och 64 som inte har ett jobb räknas in, tycker Dan Andersson enbart är partipolitik.

Däremot så behövs också siffror som är jämförbara med andra länders, och därför behöver också Sverige ett mått på arbetslösheten där studerande som söker jobb räknas in.

Det måttet behövs också för att Riksbanken inte ska underskatta arbetslösheten, säger han, och strama åt och höja räntan när det inte behövs.

Anser det inte vara tillräckligt
Men att endast ha det måttet, även om det används internationellt och har räknats fram av FN:s arbetsmarkandsorgan ILO, det räcker inte tycker Dan Andersson.

– Jag tror inte att en småföretagare i Gnosjöområdet skulle gilla ILO-arbetslösheten. De skulle fråga sig om det finns så många arbetslösa i den regionen, och skulle märka att de arbetslösa finns i Halmstad och Lund, om de är studenter. Men företagarna vill veta vilka som är öppet arbetslösa alldeles intill och som kan ta jobb omedelbart, säger han.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".