Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Givmildheten minskade andra dagen

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 16.45
Jämtin var inte missnöjd.

Givarkonferensen i Stockholm lyckades bara samla in drygt en fjärdedel av det bistånd som FN bett om i humanitär hjälp till de palestinska områdena.

Om första dagens givarkonferens i Stockholm, den för Libanon, var en succé, med långt mer pengar utlovat än förväntat, blev den andra dagens böner för palestinierna en väsentligt mer begränsad framgång. Dagens värd, biståndsminister Carin Jämtin, ville inte ens använda ordet nöjd.

– Nöjd är fel ord. Inte missnöjd, skulle jag snarare säga, säger Carin Jämtin.

Viktigt steg
Ändå var det många som använde uttryck som ”ett viktigt steg framåt”. Men därmed avsågs främst att man så entydigt kunde peka på att denna människoskapade katastrofala situation för ett helt folk måste ges en politisk lösning.

– Det måste till en politisk lösning på konflikten för att man ska kunna utrota fattigdomen och bygga en ekonomisk situation som är hållbar på de palestinska områdena.

Varför tror du att FN:s böner för palestinierna klingar så relativt ohörda?

– Om jag det visste skulle man försöka göra något åt det, säger Carin Jämtin.

En förklaring kan vara det som FN:s Jan Egeland beskrev; hur en av hans kollegor till slut gav upp sedan den bro han för femtioelfte gången byggt bombats igen.

Bistånd med dilemma
Sverige är nu i samma situation. Det svenskfinansierade ställverket är utbombat igen. Tre nya svenska miljoner öronmärktes på fredagen för att bygga upp det än en gång.

– Ett av de svåraste valen man har att göra som biståndsminister, det är att avgöra om vi ska bidra med pengar så att människor har en möjlighet att leva. Ställverket bidrar med el så att sjukhusen ska fungera. Eller ska vi försöka vänta på en politisk lösning? säger Carin Jämtin.

Även under konferensens andra dag har det icke inbjudna Israel bildligt suttit på de anklagades bänk, och beskyllts för icke proportionerligt övervåld, trots att Israel egentligen är skyldigt att värna palestinierna.

– De har skyldighet att se till att befolkningen kan leva ett, jag tror att det står ”dignified daily life”, alltså ett värdigt liv, säger Carin Jämtin.

Varnar för kris
De pengar som samlats in under Stockholmskonferensen ökar biståndet något, och kan måhända lätta den humanitära krisen. Men den palestinske representanten Mohammad Mustafa, varnade, liksom Jan Egeland, för att Gaza är som en tidsinställd bomb.

– Vi kan bli överraskade över hur tidigt och snabbt denna bomb kan explodera, sa han.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".