Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag att arbetsgivarnas avgifter sänks

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 16.43
Vill sänka avgifterna.

De senaste fem åren har arbetsgivarna betalt drygt fjorton miljarder mer i arbetsskadeförsäkringen än vad som betalts ut. Ännu större är överskottet i sjukförsäkringen. Försäkringskassan föreslår nu att arbetsgivarnas avgifter sänks.

– För oss är det viktigt att man principiellt ser på det här som en försäkring, och då bör det vara så raka rör som möjligt mellan inkomster och utgifter. På det här området kan man konstatera att det är rätt stor skillnad. Inkomsterna överstiger utgifterna, och därför tycker vi att man bör sänka avgiften, säger Curt Malmborg, generaldirektör på Försäkringskassan.

De senaste fem åren har Försäkringskassan fått in drygt 14 miljarder mer i arbetsskadeförsäkringen än vad man betalat ut. Enligt prognoserna kommer överskottet i försäkringen att öka allt mer.

Föreslår sänkning
Därför föreslår nu Försäkringskassan att arbetsskadeavgiften sänks med drygt tio miljarder kronor om året från 2007. Sjukförsäkringsavgiften, som under samma tid haft ett överskott på drygt 19 miljarder, förslås få en sänkning med en procentenhet av lönesumman.

Men det här gillar inte facken. Pengarna kan komma att behövas senare, menar Irene Wennemo, näringspolitisk chef på LO.

– Fortfarande idag är de flesta besluten baserade på den gamla lagstiftningen, som var mycket tuffare än den man har infört nu. Så det finns en risk att kostnaderna kommer att stiga, och då är det viktigt att man har en buffert att ta av, säger Irene Wennemo

Mildare lag
Arbetsskadelagen mildrades 2002, vilken även Försäkringskassan räknar med ska leda till att fler får rätt till en ersättning. Men det har man tagit hänsyn till, menar Curt Malmborg.

– Om vi nu gör en sänkning uppstår inga problem. I alla fall fram till 2009 kan vi överblicka, så vi har faktiskt tagit hänsyn till detta, säger han.

Alf Eckerhall, avtalsförhandlare på Svenskt Näringsliv, tycker att det är helt rätt att sänka avgifterna när utbetalningarna går ner.

– Det här är ju inget system som kan jämföras med privata försäkringar. Där är det ju så att man måste fondera de pengar som behövs för ett inträffat skadefall, men så är inte de allmänna försäkringarna upplagda, så det finns inte någon anledning att bunkra pengar på det viset, säger Alf Eckerhall.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".