Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohly möter sargat parti på västkusten

Publicerat lördag 2 september 2006 kl 12.30
Lars Ohly.

Vänsterledaren Lars Ohly mötte ett försvagat parti på sin valturné på västkusten. I Uddevalla har ledande företrädare hoppat av från partiet och andra har uteslutits. Lars Ohly tror att konflikten leder till minskat stöd för vänsterpartiet i Uddevalla.

– Det finns en risk att vi får ett väsentligt sämre resultat än förra gången. Det vore närmast märkligt om vi inte gjorde det därför att vi har ganska oerfarna kommunpolitiker som ställer upp i valet för vänsterpartiet. Vi har en lista, Solidariskt Uddevalla, med ganska kända namn som tidigare har representerat vänsterpartiet. Det vore konstigt om de inte tog en del röster, säger Lars Ohly.

På torget i Uddevalla står valstugorna. Här är det husvagnar, för vänsterpartiet och intill den nya listan Solidariskt Uddevalla med före detta vänsterpartister och aktiva miljöpartister. De tävlar om uppmärksamheten från de förbipasserande.

Framgångar i tidigare val
I förra valet hade vänsterpartiet 14 procent i kommunen. Då var det Ewy Gahnström som var lokal vänsterledare, nu överst för solidariskt Uddevalla.

– De människor som lämnat partiet och som har blivit uteslutna är ju faktiskt de medlemmar som var med och ledde vänsterpartiet fram till stora framgångar. Vi har varit uppe i 18 procent vilket är en stor andel av väljarna. Förra valet hade vi 14 procent, vi var faktiskt nästa största parti. Då kan man börja fundera, säger hon.

Varför släpper partiet er då?

– De bedömer att vi inte följer fattade beslut. Jag förstår att man kan uppleva det. Men samtidigt kan man tänka sig att om man nu ska vara det demokratiska och öppna parti som Ohly säger, då tycker jag att man också får vara en partiledare som är vuxen uppgiften. Att kunna ha den bredden, säger Ewy Gahnström.

Ewy Gahnström som tidigare var kommunalråd för vänsterpartiet hejar på var och varannan person. Plötsligt kommer en äldre man fram och lägger sin hand på hennes röda kavaj. Han säger att han kommer att rösta på henne oavsett vilket parti hon ställer upp för.  

Gick över till socialdemokraterna
I Trollhättan några mil från Uddevalla har vänsterpartiet också tappat hela den gamla partiledningen. I måndags höll Per Gunnar Modig och sex partikamrater en presskonferens för att tala om att de gått över till socialdemokraterna.

Per Gunnar Modig har representerat vänsterpartiet sedan 70-talet. Han säger att det som nu sker inom vänsterpartiet under Lars Ohlys ledning är en form av utrensning.

– Det blir ju en slags rensning av partiet. Det blir enhetligare i stort när vi inte är med längre. Det tycker jag är sorgligt. Men det är ok. Det är ett annat parti som får leva som det vill. Jag önskar det varken gott eller dåligt, säger Per Gunnar Modig.

Lars Ohly håller inte alls med. Han tycker till och med att det är fel att Ekot uppmärksammar partiets interna konflikt.

– Jag tror att vi har ungefär lika många konflikter lokalt som man har i andra partier. Skillnaden är att i vänsterpartiet sker de konflikterna öppet. Det gör de inte alltid i andra partier. Du är ju till exempel här, men du är sällan med och speglar när socialdemokrater är i Skåne, säger Lars Ohly.

Centralstyrt parti
Både Per Gunnar Modig i Trollhättan, som alltså gått över till socialdemokraterna, och Ewy Gahnström i Uddevalla som är med på Solidariskt Uddevalla, tycker att vänsterpartiet blivit alltmer centralstyrt.

Under Lars Ohlys ledning verkar det inte längre vara tillåtet med lokala tillämpningar av partiets ideologi, säger Ewy Gahnström.

– Det viktigaste för vänsterpartiet idag är partiet och de åsikterna. Om det sedan finns människor som kan förverkliga dem ute i kommuner och landsting lägger man inte så stor vikt vid, säger hon.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".