Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partilinje passar inte på lokal nivå

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 06.00

Det kan vara större skillnader inom ett parti än vad det är mellan olika partier på kommunal nivå. Ett exempel är socialdemokraterna i Nordmaling i Västerbotten, där man vill minska antalet naturreservat, helt i strid med regeringens arbete.

Anledningen till skillnaderna i inställning är att det är stor skillnad mellan ideologi och verklighet, enligt Ulla-Maj Andersson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Nordmaling.

– Jag inbillar mig att man kanske inte ser alla konsekvenser. Det gör man om man är en lokalpolitiker. Jag träffar skogsnäringen och sågverksindustrin, där vi diskuterar hur man kan ge fler jobb och hur man kan förädla. Jag kan ju se hur svårt det skulle vara om vi inte skulle få använda våra naturresurser, alltså skogsråvara, säger Ulla-Maj Andersson.

Jobben hotas
I Nordmaling har mer än hälften av alla jobb anknytning till skogsbruket. Därför hotas många jobb om man nu tvingas avstå ännu mer produktiv skogsmark till nya reservat, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Ulla-Maj Andersson.

Helst vill man ha färre reservat i Västerbotten. Något som går helt emot regeringens planer.

Bara i Nordmaling har man idag sex reservat - till ytan lika stora som 17 500 fotbollsplaner.

Olika åsikter finns det inom alla partier. Ibland är skillnaderna större mellan samma parti lokalt och centralt än vad det är mellan olika partier på samma ort.

Går emot partilinjen
Ett exempel från den borgerliga sidan är bensinskatten, som har splittrat folkpartiet.

I Norrbotten påverkas många branscher av bensinpriset.

Ett exempel är biltestverksamheten i Arjeplog som är viktig för kommunens överlevnad. Det har fått folkpartiet där att tillsammans med riksdagspolitiker från Norrbotten och Västerbotten gå emot den officiella partilinjen och kräva sänkt bensinskatt.

I Rättvik bor miljöpartisten Paul Rimmerfors. Här ska man ha lokal folkomröstning om vilken inställning man vill att kommunen ska ha när det gäller jakt på rovdjur.

En omröstning som miljöpartiet i Rättvik är för, trots att miljöpartiets högsta ledning tydligt deklarerat att man är emot lokala folkomröstning i rovdjurfrågan, eftersom det är riksdagen som beslutar om rovdjurspolitiken.

Närmare problemen
Paul Rimmerfors ser det som naturligt att partier på lokal nivå gör en annan bedömning än partiledningen.

– Det är ju skillnad mellan stad och landsbygd. Här runt Siljan tycker man att besluten fattas i storstaden och de har ingen aning om de lokala problemen. De äger ingen boskap, de har aldrig haft tillfälle att sörja en sargad fårhjord som folk här har upplevt. Problemen är mycket närmare oss här och därför är det naturligt att det blir motsättningar mellan stad och landsbygd, säger Paul Rimmerfors.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".