Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S kompletterade vallöften med tidsplan

Publicerat söndag 3 september 2006 kl 16.56

På söndagen presenterade finansminister Pär Nuder en tidsplan för några av de reformer som partiet lanserade i valmanifestet tidigare i augusti, och en av de första reformer som partiet vill genomföra är att höja bostadstillägget för ålders och förtidspensionärer, något som finansministern vill ska ske redan i januari nästa år.

– Det här är en fördelningspolitiskt väldigt träffsäker åtgärd. Vi vet att det hamnar oss de pensionärer som har de minsta marginalerna, men inte bara pensionärerna utan också förtidspensionärerna. Det är en ren rättvisereform det här, säger Per Nuder.

Två veckor efter valmanifestet
Två veckor efter att socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest, så menar finansminister Pär Nuder att det nu finns siffror om sysselsättningen från Statistiska centralbyrån och prognoser från Konjunkturinstitutet som gör att partiet kan presentera en tidsplan för några av partiets reformer.

Den enskilt största satsningen, tandvårdsreformen, vill socialdemokraterna genomföra i januari 2008, samma år ska sänkningen av maxtaxan i förskola och på fritids genomföras. Partiet vill också vänta med en första höjning av taket i a-kassan till år 2008.

Fick bakläxa
För knappt en vecka sedan fick socialdemokraterna bakläxa av konjunkturinstitutet när statsminister Göran Persson hävdade att Sverige kommer att nå upp till 80 procent av sysselsättningen redan under hösten, vilket konjunkturinstitutet menade var alltför optimistiskt.

Men finansminister Pär Nuder är helt säker på att reformerna är realistiska.

– Den farligaste situationen en regering kan hamn i, är att vi lovar något vi inte kan hålla, säger han.

Några av reformerna ska ju genomföras med start 2008, hur vet ni hur ekonomin kommer att se ut då?

– Vi har ju prognoser som alla andra. Det finns ingenting i den nya statistiken som har flutit in sedan vi presenterade vårpropositionen i våras som säger att ekonomin utvecklas sämre, tvärtom svensk ekonomi utvecklas ännu bättre. När ekonomin utvecklas stärks också de offentliga finanserna.

Men vet ni nu att pengarna kommer att räcka till för de här reformerna?

– Ja, det vet vi, säger Pär Nuder.

Tidsplanen för de socialdemokratiska reformerna lanseras bara några timmar innan moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt blir utfrågad i SVT på söndag kvällen, och moderaternas chefsekonom Anders Borg ställer sig frågande inför att socialdemokraterna i dag presenterar när de olika förslagen skall genomföras.

– Vad som definitivt väcker frågetecken är vad som händer med andra löften som socialdemokraterna lagt fram, man har ju bland annat lovat att höja barnbidragen och satsa stora resurser på särskilt boende på äldre. Ska tolkningen av det här då vara att de rösterna inte kommer att genomföras, säger Anders Borg.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".