Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Morales popularitet dalar

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 07.10
Evo Morales.

Bolivias president Evo Morales har hamnat i blåsväder. Hans två favoritprojekt; nationaliseringen av landets naturgastillgångar och en konstituerande församling med uppgift att skriva en ny grundlag, har stött på allvarliga problem.

Aymaraindianen Evo Morales är fortfarande en omtyckt och respekterad president.

Men hans popularitet är på nedgång, allt fler bolivianer upplever en växande klyfta mellan vad han lovar och vad han faktiskt gör.

Bolivia klarar sig inte självt
Nationaliseringen av naturgastillgångarna, som upplevdes och framställdes som ett avgörande steg inte bara mot nationellt oberoende, utan också som början till en ny välfärd, den har nu gått i stå.

Evo Morales har helt enkelt tvingats erkänna att Bolivia inte har kapacitet, vare sig ekonomiskt eller tekniskt, att genomföra nationaliseringen som man tänkt.

Verkligheten visade sig större och mer komplicerad än parollernas löften.

Ny grundlag med problem
Men allvarligare ändå är kanske att den konstituerande församlingen nu har börjat ifrågasättas.

Den konstituerande församlingen, som började sitt arbete för en månad sedan, har upplevts som fröet till ett nytt Bolivia.

Ur den skulle en ny grundlag växa, en lag som skulle inkludera de tidigare marginaliserade och lägga grund för en ny demokratisk anda i detta på alla nivåer så djupt splittrade land.

Men under förra veckan genomförde Evo Morales parti, Mas, en kupp som undergrävde församlingens trovärdighet och på nytt aktiverade alla gamla motsättningar.

Under en nattlig session då oppositionen inte var närvarande röstade Mas på egen hand igenom ett förslag som innebär att det räcker med en enkel majoritet för att driva igenom lagarna i den nya författningen.

Oppositionen tar strid
Enligt den ursprungliga lagen krävs två tredjedels majoritet, vilket också innebar krav på förhandlingar och samförstånd med en enkel majoritet kan Mas trumfa igenom alla sina egna förslag över huvudet på alla andra delegater.

Oppositionen talar om statskupp och har utlovat stridsåtgärder av olika slag.

Att Evo Morales har en tendens att beskriva all opposition som uttryck för konspirationer och provokationer och att han rutinmässigt behandlar sina meningsmotståndare som fiender och agenter gör det inte lättare att hitta lösningar.

Det finns nu en uppenbar risk för att Evo Morales istället för att, som hittills, vara en enande faktor bland bolivianerna ska bidra till deras redan djupa splittring.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".