Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler utsläppsrätter trots minskade utsläpp

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 12.30

Regeringen vill ge företagen ökade utsläppsrätter för koldioxid under perioden 2008 till 2012. Detta trots att företagen har haft lägre utsläpp än den nuvarande tilldelningen av utsläppsrätter.

Avsikten med utsläppshandeln inom EU, som inleddes 2005, är att utsläppen ska minska. Ändå vill den svenska regeringen alltså öka tilldelningen.

– Svensk industri har ju varit väldigt effektiv det här året på att också få ner sina utsläpp. Då är det inte rimligt att de ska straffas för det, säger samhällsbyggnads- och energiminister Mona Sahlin.

Under förra året hade företagen betydligt lägre utsläpp än tilldelningen av utsläppsrätter. De har alltså varit effektivare och visat att det går att hålla nere utsläppen. 

Värnar om industrin
Men Mona Sahlin anser alltså att det skulle betraktas som ett straff om man då minskar utsläppsrätterna under nästa period 2008 till 2012. Det är framför allt industrin man värnar om.

– Industrin får i stort sett vad de har efterfrågat, säger Mona Sahlin.

Nu vill regeringen istället öka tilldelningen av utsläppsrätter. Till viss del beror ökningen på att fler anläggningar ska in i handelssystemet. Men det betyder också att regeringen inte utnyttjar företagens potential att minska sina utsläpp.  

Handelssystemet med koldioxid har lanserats som ett av de främsta medlen att minska utsläppen av växthusgaser inom EU. Men frågan är hur effektivt handelssystemet kommer att bli. Till 2012 måste EU ha uppfyllt målet att minska utsläppen av växthusgaser med åtta procent. 

Målet svårt att nå
Om alla länder nu vill plussa på sina utsläppsrätter kan målet bli svårt att nå. EU:s miljöbyrå säger i sin senaste  klimatrapport att nuvarande åtgärder inom EU absolut inte är tillräckliga. Man riskerar att inte nå längre än 2,5 procents minskade utsläpp istället för åtta procent.

– Problemen ser lite olika ut eftersom länderna för länder använder utsläppshandeln väldigt olika. Jag tycker nog tillsammans med energipriserna, kostnaderna och vinsterna som uppstår om man också blir mer effektiv blir utsläppshandeln en bra balans i Sverige. Nästa gång utsläppsperioderna ska göras om får vi titta på hur effekten har varit, säger Mona Sahlin.

EU-kommissionen ska nu besluta om man kan godkänna Sveriges och andra länders fördelning av utsläppsrätter

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".