Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga alliansen vill göra om Ams

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 12.05
Alliansen vill förändra Ams.

Uppdaterad 12:35
De borgerliga partierna vill ge Arbetsmarknadsstyrelsen en mindre politiserad ledning. Myndigheten ska också få mindre operativa uppgifter, mindre anslag och mer myndighetskaraktär.

Arbetslöse Karl Elwin i Kiruna tycker att de borgerligas förslag är oroväckande.

– Man förlorar på det, tycker jag. De som är arbetslösa får det ännu tyngre, säger han.

Förra veckan kom Riksrevisionen med hård kritik som gick ut på att Ams inte lyckas förmedla tillräckligt många jobb och är bättre på att placera folk i program än att ge dem riktiga arbeten.

Vill spara på Ams
Den borgerliga alliansen vill att Ams ska bli mindre politiskt styrt och dessutom spara in på Ams. Nu specificerar moderaterna alliansens besparingar. Mellan en tredjedel och en femtedel av anslagen kan dras in, enligt moderaternas chefsekonom, Anders Borg, om man bland annat minskar antalet program.

– Det handlar om ungefär tio miljarder i åtgärdsvolym. Sedan minskar vi a-kassan med ungefär tio miljarder. Sedan höjer vi också avgiften, eller minskar skattefinansieringen på arbetslöshetsförsäkringen. Det rör sig om kanske en femtedel, en tredjedel av Arbetsmarknadsstyrelsens budget som skulle försvinna, säger Anders Borg.

Ministern försvarar Ams
Men den borgerliga alliansen får direkt mothugg av arbetslivsminister Hans Karlsson.

– Att förmedla jobb är inte svårt. Det kan många göra. Bemanningsföretagen gör det, liksom specialförmedlingar. Det som är det svåra är att hålla uppe kompetensen på dem som är arbetslösa och som har varit det länge. Det kan bara en offentlig arbetsförmedling göra. Därför är vi så oerhört rädda om just den offentliga arbetsförmedlingen, säger Hans Karlsson.

På arbetsförmedlingen i Kiruna har Karl Elwin tänkt lite till om kritiken mot Ams. Han ogillade ju alliansens besparingar, men säger samtidigt att om man sänker ersättningsnivåerna skulle han söka fler jobb. Om man drar ner antalet program söker man också fler jobb, säger han.

– Det kanske stämmer.

Om du fick lägre ersättning, skulle du få mer eld i baken då?

– Ja, då skulle man verkligen satsa på att få jobb. Man måste ju ha någonting. Det lilla man får från a-kassan klarar man sig inte på hur länge som helst. Så nog skulle man försöka kämpa och försöka få en riktig lön, säger han.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Pia Fridén, P1-morgon
pia.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".