Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillgänglighet till vårdcentraler ses över

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 16.00
Av 112 ringda samtal resulterade en fjärdedel i en läkartid.

Svårigheten att komma fram till landets vårdcentraler skapar stora problem. Många kommer inte kommer fram samma dag, något som man ska enligt vårdgarantin. För många äldre innebär detta en otrygghet.


– De blir ännu mer otrygga och ännu räddare. De blir förtvivlade därför att de vill ha hjälp och försöker ringa men kommer inte fram. Detta är ett väldigt vanligt problem ute i landet, säger Ann Lindgren som är ordförande i SPF, Sveriges Pensionärsförbund.

Undersökningen som Ekot genomfört i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler visar att många inte ens kommer fram till vårdcentralen. 14 procent av de 141 samtal som gjordes kopplades bort. Bara 12 procent kopplades fram direkt.

Sveriges kommuner och landsting kommer nu under hösten att genomföra en undersökning för att se över just telefontillgängligheten som ett sätt att sätta press på landstingen.

Enligt Pål Håkansson som är politiskt tillsatt ordförande i Hälso- och sjukvårdsberedningen på Landstingsförbundet handlar telefonköerna om brist i rutiner och arbetssätt.

– Landstingen har som sjukvårdshuvudmän det yttersta ansvaret men det måste också finnas ett intresse och ett aktivt arbete på varje vårdcentral med att ta det här ansvaret. Det går inte att bara kommendera och styra från den politiska nivån.

– Vi har 800 vårdcentraler i Sverige ungefär. På varje vårdcentral måste man ta sig an de här frågorna. Det är viktigt att vi som politiker har skapat likvärdiga ekonomiska förutsättningar på vårdcentralerna att klara av de här uppgifterna. Det jobbar man med runt om i Sveriges landsting, säger Pål Håkansson.

Men på SPF tycker de att det är oklart vem som egentligen har det yttersta ansvaret.

– Problemet idag är att ingen tar ansvar. Vi tycker att man måste se till att det finns en helhet och ett ansvar, säger Ann Lindgren.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Research: Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".