Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisens tipsarverksamhet stramas upp

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 16.51

Det måste till tydligare regler för hur polisen ska hantera så kallade tipsare. Den slutsatsen drar rikspolisstyrelsen, som har gjort en egen översyn av hur informatörsverksamheten fungerar idag. Bland annat måste kontrollen över tipsare och tipspengar bli bättre.

– Vi tycker överlag att det här sköts bra hos myndigheterna men det finns en hel del detaljer som behöver ändras och göras mer tydligt. Men det är inte så att vi betraktar det som att det inte fungerar. Men det blir bättre om man jobbar mer enhetligt, säger rikspolischef Stefan Strömberg.

Tipsare, eller informatörer som de egentligen kallas, är personer som ofta själva finns i kriminella kretsar, och som förser polisen med information.

Nu har rikspolisstyrelsen gjort en egen översyn av hur systemet med tipsarna fungerar. Bland annat har man gjort inspektioner på rikskriminalpolisen och fyra polismyndigheter i landet: Stockholm, Uppsala, Örebro och Värmland.

Fallet Liljegren i bakgrunden
I bakgrunden finns fallet med kriminalkommissarie Olle Liljegren i Stockholm, som ju dömdes i tingsrätten för narkotikabrott och vapenbrott, men som senare friades i hovrätten.

Den bild som tonar fram i rapporten är en spretig verksamhet, där varje polismyndighet hanterar tipsarna och tipspengarna olika.

På en del håll finns rena brister. Till exempel saknas i vissa fall uppgifter i diariet om pengar som betalats ut och man har inte gjort tillräckligt bra riskanalyser av nya informatörer.

Verksamheten växer
Samtidigt växer tipsarverksamheten, i alla fall om man ser till de pengar som betalas ut som belöning eller som täckning för omkostnader som tipsaren haft. 1993 betalades drygt 600 000 kronor ut. 2004 var det drygt 2,2 miljoner kronor.

Nu ska verksamheten stramas upp, säger rikspolischefen Stefan Strömberg.

– Vi har inlett ett arbete med att ta fram föreskrifter som vi hoppas ska vara klara på nyåret. Sedan ska vi också titta på de övriga förslagen och se vad vi tycker att man kan ska arbeta vidare med för att utveckla verksamheten.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".