Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Majoritet för fortsatt kärnkraft

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 04.00
1 av 2
Opinionen är positiv till kärnkraften.
2 av 2
Klicka för grafik.

Uppdaterad 16:55
Trots säkerhetsproblemen i Forsmark tycker de flesta väljare att kärnkraftverken ska drivas så länge det går, eller att kärnkraften till och med ska byggas ut. Det visar en opinionsundersökning som Ekot låtit göra.

– Vi kan ha den kvar. Ingen förtida avveckling. Jag är inte ett dugg orolig för den. Jag tycker den verkar väl omhändertagen, säger Håkan Helander i Stockholm.

– Jag tycker vi ska utnyttja de kärnkraftverk vi har idag, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Varför tycker du det?

– Därför att det är stora investeringar som vi ska ta vara på.

I slutet av juli slogs flera av säkerhetssystemen i Forsmark ut och reaktorerna stängdes. Senare stängdes dessutom två reaktorer i Oskarshamn, eftersom säkerhetssystemet där liknar Forsmarks.

Händelserna har fått mycket uppmärksamhet och dessutom påverkat elpriset, enligt bland annat Fortum. Men trots det har problemen inte lett till att kärnkraftsmotståndet fått fart i Sverige.

Var tredje vill bygga ut
En opinionsundersökning som Synovate Temo gjort för Ekot visar att bara 12 procent av svenska folket tycker att kärnkraften ska avvecklas så snart som möjligt. De flesta, 53 procent, tycker att kärnkraften ska användas tills de nuvarande reaktorerna är för dyra eller osäkra.

30 procent, nästan var tredje svensk alltså, tycker till och med att kärnkraften ska byggas ut.

Ingen betydande förändring
Händelserna i Forsmark verkar alltså inte ha gjort något djupare intryck på väljarna. Flera tidigare undersökningar, från bland annat Göteborgs universitet visar att de som vill avveckla kärnkraften så fort som möjligt är få och de blir dessutom färre med tiden.

Professor Evert Vedung, som är expert på energipolitik, säger att för 20 år sen skulle händelserna i Forsmark ha lett till en folkstorm. Att kärnkraftsmotståndet är så svagt nu tror han har flera orsaker. En är det höga elpriset.

– Svenska folket tror sig vet att skulle man snabbavveckla kärnkraften nu så skulle elpriserna gå upp ytterligare. Och det priset har man inte lust att betala, säger han.

En annan orsak är att svenskarna alltid varit mera oroliga för säkerheten i utländska kärnkraftverk än i svenska, säger Evert Vedung.

Risk för strid
Dessutom menar han att de partier som är mot kärnkraft har legat ganska lågt ganska lågt den här gången. Det gäller båda blocken. Kanske för att inte skapa strid med de samarbetspartners som är för kärnkraft.

Det har inte blivit några politiska storgräl.

– Skulle det här ha varit på 1980-talet skulle centerpartiet ha gått ut och krävt omedelbar avveckling. Vänsterpartiet skulle ha gått ut och krävt omedelbar avveckling, miljöpartiet skulle ha krävt omedelbar avveckling, men det gör man inte nu. Kanske är det det här som är det viktigaste, säger Evert Vedung.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".