Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få hot mot politiker i årets valrörelse

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 12.47

I helgen tvingades folkpartiets integrationspolitiske talesman Mauricio Rojas ställa in två torgmöten eftersom hot hade riktats mot mötena. Men händelsen verkar vara ett undantag i årets valrörelse hittills, säger Agneta Blom, forskare i statsvetenskap vid Örebro Universitet som har kartlagt hot mot politiker.

– Jag vet inte om man ska kalla den exceptionell, men i den här valrörelsen har det tidigare inte hänt att man har ställt in något, vad jag känner till. Men under tidigare valrörelser har det hänt att man har fått flytta på ett möte eller skjuta upp ett möte, på grund av hot eller hot om våld, säger Agneta Blom.

Inga andra inställda möten
Att folkpartiets Mauricio Rojas tvingades ställa in två torgmöten i Södertälje och Skärholmen i helgen verkar ha varit ett undantag i den pågående valrörelsen. Inget av de övriga partiernas kanslier har fått rapporter om liknande incidenter, visar Ekots rundringning.

Men innan valrörelsen drog igång fanns en oro bland många politiker för att just den här valrörelsen skulle bli hätskare och att det kunde leda till ett otryggare klimat för de politiker som ställde upp. Det säger forskaren i statsvetenskap, Agneta Blom, som har kartlagt hot mot politiker:

– Jag jobbade som sekreterare i kommittén om hot och våld mot förtroendevalda, och då träffade vi företrädare för samtliga riksdagspartier och många förtroendevalda över landet som kände att den här valrörelsen skulle bli en tuff kamp om makten, man var orolig att den skulle driva upp tonen i politiken, att det också skulle bli en hård stämning mellan partierna och i valdebatten.

Extra resurser hos Säpo och polisen
Årets valrörelse har präglats av ett större fokus på säkerhet. Säpo har satt in ett sextiotal nya livvakter som ska skydda politiker. Polisen i Stockholm och Västra Götalands län har avsatt personal som bara arbetar med säkerheten på valmöten, som till exempel de i Skärholmen och Södertälje, där Mauricio Rojas skulle ha talat.

De mer omfattande säkerhetsarrangemangen verkar ha lett till en tryggare valrörelse säger Agneta Blom:

– Alla som jag har pratat med tycker att stämningen i valrörelsen faktiskt är god. Det verkar som om mycket av den här oron som fanns tidigare har kommit på skam, och det kan ju bero på att man just har tänkt efter. Man får ju en känsla av att det är en ganska hyfsad valrörelse.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".