Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skåp för hastighetskamera ofta tomt hot

Publicerat lördag 9 september 2006 kl 12.00
Många är inte igång.

Samtidigt som polisen och Vägverket monterar upp 700 nya fartkameror längs de svenska vägarna har många av de gamla kamerorna inte använts alls i sommar. Orsaken är bland annat personalbrist och tekniska problem.

I Dalarna har kamerorna för hastighetsövervakning inte varit igång sedan i februari.

– Den kollega som sköter det hela har dels blivit akut opererad, dels har vi haft kameragrejer på reparation, han har haft semester och dessutom varit kommenderad på annan enhet, säger Kjell Larsson, trafikpolischef i Dalarna.

Så det betyder att de bilister som passerat kamerorna har inte löpt någon risk alls att bli fotograferade?

– Det har de inte gjort, nej.

Vad tänker du själv om det?

– Det är inte bra att det blir en sådan här situation, men det är faktiskt så att skåpen fyller sin funktion i alla fall och jag upplever att det fungerar utan kamera just nu.

Du menar att skåpen skräms bara genom att stå där?

– Ja, det gör de.

De nya fartkamerorna har lanserats hårt som ett sätt att minska trafikdöden. Men samtidigt visar Ekots genomgång att de gamla kameror som fortfarande står kvar på många vägar har använts mycket sparsamt, eller inte alls, under sommarmånaderna juni och juli, ofta på grund av personalbrist eller tekniska problem.

Så har fallet varit i till exempel Dalarna, Värmland och Gävleborg medan polisen i Jämtland bara använt sina kameraskåp några gånger i juni. I övriga län handlar det om en handfull tillfällen.

– Som vanligt är det naturligtvis semestertider, och vi håller på att gå över i ett nytt system, så arbetet med de gamla skåpen är inte riktigt prioriterat på polismyndigheterna för närvarande, säger Örjan Brodin, som är ansvarig för trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen.

Men är det rimligt att de här skåpen står? De ska egentligen vara igång, men tar inte en enda bild i vissa fall.

– Det kan ju vara ett bekymmer, men i dagsläget tror jag att de fyller sin funktion ändå, och sänker medelhastigheten.

Men finns det inte risk att det här undergräver förtroendet för dem när folk vet att det är väldigt liten risk att man åker dit?

– Det kan så vara, men än så länge fyller de sin funktion, och nu är vi på väg in i det nya systemet, där vi har en helt annan möjlighet, där de kan vara uppkopplade hela tiden, säger Örjan Brodin.

Tanken är att de nya kameraskåpen ska bli lättare att sköta, eftersom de alltid är laddade med kamera och sköts på distans.

Men trots det kommer inte heller de att vara inkopplade hela tiden. Frågan är då om inte risken finns att bilister tappar respekten och börjar chansa.

– Det har ändå sin förebyggande effekt, och vi kommer att öka radikalt, om vi jämför med tidigare. Naturligtvis kommer risken att öka i framtiden, säger Örjan Brodin.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".