Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 10 september

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 10.50

Frågan är akut i terrorismens och Mellanösternvåldets tid : Hur botar man en fanatiker ?

Efter den starka självbiografiska En berättelse om kärlek och mörker återkommer den israeliska författaren Amos Oz med en lågmäld men övertygande bok om fanatismen i vår tid.

Jag blev från barndomen expert på jämförande fanatism, finner Oz. I ett Jerusalem med människor som knappast varit något annat än utropstecken på två ben. Varenda folksamling, varenda busskö, har varit högexplosiv, ett skrikande seminarium där ingen lyssnar på den andre. Detta är ”Jerusalemsyndromet”.

Tidigt , heter det, blev jag själv ett stenkastarbarn, måltavlan var då de brittiska soldaterna i Jerusalem.Men barnets förräderi i omvärldens ögon var att bli vän med en brittisk soldat.Det blev en första inlevelselektion i en värld utanför den egna, en nyttig lektion i ambivalens, ett steg mot att byta fanatism mot fantasi.

I en länge skeptisk omgivning gavs Oz under ungdomsårens hårda kroppsarbete på en kibbutz en veckodag ledig för skrivande. Och om litteraturen skriver Oz att utan romantisera om dess samhällsbetydelse förblir den ändå en av våra viktigaste vägar till inlevelse i andra människor. Den skönlitterära författarens framgång handlar till stor del om att kunna leva andra människors liv.

Fanatikern, skriver Oz, är en sentimental känslovarelse, en världsföraktare med dödsförakt, men med tro på himmelsk lycka. Han eller hon är påfallande fantasi-och humorlös, en människa med mycket svag jaguppfattning och brist på hemhörighet. Fanatikern är mer intresserad av andra än sig själv, uppfylld av globalt frälsarnit. För Bin Laden var 11 september en kärleksgärning.

Oz studie i religiös fanatism kan föra tanken till poeten och psykologen Tomas Tranströmers dikt Guldstekel.Här möter ”den fromma bödeln ” : en människa uppfylld av på en gång ett kvävt inre skri och en brinnande gudomlig låga. Men där lågan utvecklas till bara svart, strypande rök...

”... Och röken breder ut sig, svart och strypande
Till sist bara den svarta röken, till sist bara den fromma bödeln
Den fromma bödeln lutar sig fram över torget och folkmassan
som bildar en svart spegel, där han kan se sig själv
Den störste fanatikern är den störste tvivlaren
Han vet det inte... ”

Fanatism, resonerar Amos Oz, är extremt smittsamt. Den föder snabbt antifanatiska fanatiker. Och såväl judiska som muslimska fanatiker försöker göra religion av en konflikt som inte alls gäller religion. Det handlar om en renodlad markkonflikt,en konflikt där båda parter har lika rätt. Och där båda parter är offer.

Om imperialismens aktör idag är USA var det helt nyligen Europa : det var samma Europa som förödmjukade och koloniserade arabvärlden som inledde folkmord på judarna. I arabiska ögon är Israel en förlängning av kolonialismen, utklädd till sionism. I judiska ögon är det gamla judehatet tillbaka i ny omgivning.

Palestinakonflikten, skriver Oz, är som en skilsmässa där ingen flyttar ut, eftersom båda har rätt till lägenheten. Jag tror inte på sentimental kärleksfull samlevnad, jag tror på rättvis fred, jag tror tillochmed att vi kan snabbare än Europa sluta slakta våra medmänniskor. Kompromissen blir plågsam, men dess alternativ är död.

Oz föreslår efter en slutlig tvåstatslösning en delad ekonomi, kanske en gemensam Mellanösternmarknad med gemensam valuta. Varaktig fred kräver också återförande av palestinaflyktingarna till Palestina. Israels återtåg från ockuperad mark må vara riskabel, landet blir som bredast bara 12 kilometer, men de stora säkerhetsriskerna måste man leva med, finner Oz.

Den israelisk-palestinska konflikten har varit värre,ordet Israel är idag inte tabu i arabvärlden, en folkomröstning i hela regionen skulle troligen ge 8 av 10 möjliga ja till en tvåstatsuppgörelse, skriver Amos Oz i sin bok om fanatismen.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".