Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Säldöden sprider sig längs västkusten

Publicerat torsdag 18 juli 2002 kl 17.01
Säldöden längs västkusten har hittills inneburit att 1 800 döda sälar flutit i land längs den svenska kusten och den danska ostkusten. Hälften har flutit i land i Sverige.
Hittills har säldöden slagit till med full kraft mot sälkolonierna på Hallands Väderö, sälkolonin utanför Varberg. Närmast väntar den största kolonin längs västkusten, vid Onsla utanför Kungsbacka. Hälften av dom 1 800 sälar som flutit iland i Skagerrack och Kattegatt har gjort det på svenska stränder, klippor och i hamnar. Inom tre veckor väntas hela den svenska västkusten ha blivit drabbad av säldöden. Det handlar om valpsjuke-viruset PDV som nu rasar med full kraft. Efter dagens möte med experter står det dock klart att viruset som också låg bakom den stora säldöden 1988 då 5 000 knubbsälar dog, sannolikt inte kommer att leda till att lika stor andel av sälstammen dör, eftersom antalet sälar sen dess stigit och är nu uppe i 19 000 knubbsälar i Skagerrack och Kattegatt. Antalet döda sälar väntas dock bli högre den här gången.
Jan Andersson, Ekot
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".