Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

200 000 jobb blev åtgärder i rapport

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 16.45
Ams fick kritik.

Arbetsmarknadsstyrelsen skärper nu sin kritik ytterligare mot Riksrevisionens kritiska rapport. Varje år förmedlas cirka 200 000 tillfälliga jobb som i rapporten jämställts med arbetsmarknadsåtgärder, har Ams räknat ut.

Nu ifrågasätter Ams Riksrevisionens slutsatser om att arbetsförmedlingarna kan effektiviseras så mycket som påstås i rapporten.

– Riksrevisionens metodval leder till felaktiga slutsatser när det gäller arbetsförmedlingarnas effektivitet. Riksrevisionen har inte räknat med de tillfällen när någon påbörjar ett tillfälligt arbete och väljer att fortsätta söka arbete genom arbetsförmedlingen. Förra året skedde det vid ungefär 200 000 tillfällen, säger Lars Sjöström, biträdande chef för Ams.

Effektiviteten kritiserades
Riksrevisionen ansåg i sin kritiska rapport i förra veckan att Ams kunde bli rejält effektivare när det gäller att förmedla riktiga jobb.

För att komma fram till det har Riksrevisionen tittat på hur många som stryks varje år ur arbetsförmedlingarnas rullar för att de fått fast jobb.

Däremot räknades inte de personer som får tillfälliga anställningar via arbetsförmedlingen, men som väljer att stå kvar som arbetssökande samtidigt som de jobbar. De ansågs, i rapporten, istället ha placerats i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Förra året handlade det om 200 000 personer.

”Väsentlig uppgift”
Ett orättvist sätt att mäta, anser därför Ams. Att förmedla vikariat och andra tillfälliga jobb är att förmedla riktiga jobb, säger Lars Sjöström.

– Eftersom tidsbegränsade arbeten är ungefär 70 procent av alla nyanställningar på arbetsmarknaden så är det ju en väsentlig uppgift i arbetsförmedlingens arbete, säger han.

Försvarar rapporten
Men Riksrevisor Eva Lindström försvarar sättet att räkna. Ett tillfälligt jobb är inte jämställt med ett fast.

– Målsättningen är ju att människor ska kunna lämna arbetsförmedlingen och gå ut i ett reguljärt arbete, utbildning eller att man blir avaktualiserad av någonting annat.

Men om det nu är så att det är väldigt många tillfälliga jobb som uppstår och folk ändå väljer att stå kvar?

– Det kan ju vara bra på sitt sätt, men om man mäter effektiviteten, då går man efter de mål som är formulerade för verksamheten, säger Eva Lindström.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".