Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på hårdare straff för våldsbrott

Publicerat torsdag 18 juli 2002 kl 18.15
Nu kommer krav både från politiskt håll och från Riksåklagaren, RÅ, om hårdare straff för våldsbrott, framförallt mot barn och kvinnor. Enligt vice riksåklagare Catharina Bergqvist-Levin tar domstolarna i för hög utsträckning hänsyn till förmildrande omständigheter när en förälder eller annan vårdnadshavare utsatt ett barn för våld.
– Vi tycker ju att våld generellt inte beaktas tillräckligt i straffmätningen, och vi har märkt att det finns tendenser på att man kanske inte fullt ut ger barnen den ställning som vi tycker att de ska ha. De är mycket skyddsvärda personer, som också då innebär att påföljderna ska anpassas efter det, säger Catharina Bergqvist-Levin. Upprepade provokationer från barnets sida eller en kaotisk situation när brottet begicks är exempel enligt RÅ på fömildrande omständigheter som kan leda till att domstolarna dömer ut ett mildare straff än vad RÅ anser vara rimligt. Därför letar nu RÅ fall som kan tas upp i Högsta Domstolen och som ska komma att vara vägledande för kommande våldsbrott mot barn. Man vill också rikta särskild uppmärksamhet mot hur domstolarna dömer för att kunna överklaga milda straff, och efter att brottsförebyggande rådet, BRÅ, på onsdagen visade siffror på att fler och fler misshandelsfall av barn och kvinnor anmäls, kräver moderaterna hårdare tag mot den typen av brott. Under första halvåret i år anmäldes i snitt 20 misshandelsfall av barn varje dag och fler än 50 misshandelsfall av kvinnor. – Vi säger: låt de sitta då litet längre. Låt oss skaffa programverksamhet som angriper inte bara deras problem att de slåss, för de har också en del andra problem många gånger. Låt oss också möjliggöra ett ökat skydd för kvinnan som är hotad, hon kanske till och med skulle behöva livvakter i en del fall, säger moderaten Fredrik Reinfelt.
Edvard Unsgaard och Katarina Helmerson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".