Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Drabbade får inte skadestånd från staten

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 17.54

Trots att det gått tre månader sedan domen föll mot staten för felaktig hantering av Säpoakter, har ännu inget skadestånd till de drabbade betalats ut. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, som företrätt de fem personer som Europadomstolen delvis gett rätt, är kritisk.

– Det tyder på någon form av känslokallhet, disrespekt Europadomstolen, för mänskliga rättigheter överhuvudtaget och närmast autistisk inställning till andra människor, säger Dennis Töllborg.

Beslutet kom i juni
Tvisten avgjordes för flera månader sedan. I juni kom Europadomstolens dom, där staten fälldes för brott mot Europakonventionen och de mänskliga rättigheterna när det gäller hantering av Säporegister.

Fem personer hade stämt staten för att de inte i helhet fått del av den information om dem som finns lagrad hos Säpo. En av dem är Herman Schmid, som av politiska skäl flyttade till Danmark under 70-talet.

– Jag lämnade Sverige bland annat därför att jag inte kunde få de jobb jag sökte, så det har spelat en stor roll i mitt liv, säger han.

Rätt till 250 000 kronor i skadestånd
Europadomstolen gav de inte rätt läsa allt som står i akterna, men de tilldömdes ändå skadestånd på tillsammans 250 000 kronor för att det, i de lagrade uppgifter som lämnat ut, fanns information som bröt mot skyddet av bland annat privatlivet och yttrandefriheten. Staten ska också betala rättegångkostnader på 180 000 kronor.

Parterna har tre månader på sig att överklaga domen, alltså tills på onsdag, men ingen har för avsikt att göra det.

– Enligt de rutiner som används inom regeringskansliet och utrikesdepartementet så avvaktas laga kraft vinnandet av domen innan pengarna kan betalas ut, säger Bengt Sjöberg, departementsråd på UD som förklaring till varför inget regeringsbeslut om utbetalning skett.

Ovanligt att dröja med utbetlaning
Men Dennis Töllborg menar att det är fel och att de flesta andra länder betalar när beslut om att inte överklaga tagits.

– Såvitt jag vet så finns det bara några länder som har väntat och betalat så här sent. Och då har de hänvisat till att de inte har pengar.

– Och har jag förstått finansministern rätt så är ju inte det ett problem för Sverige just nu.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".