Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad konkurrens om fjärrvärme

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 07.35

Nu kan det bli konkurrens på fjärrvärmemarknaden. I dag har företagen ett så kallat naturligt monopol, som både ledningsägare och värmeleverantör.  Nu säger två av jättarna i branschen, Fortum och Vattenfall, att de är beredda att tillåta fler leverantörer i deras nät i ett ”tredjepartstillträde”.

– Vi har alltså inga principiella invändningar mot det här med tredjepartstillträde, säger Johan Tjernström, är produktchef för Fortum Värme:

– Det måste naturligtvis finnas ett regelverk för hur det här ska göras och man måste kunna visa att det här är bra för fjärrvärmekunderna.

Skulle konkurrensen öka tror du om man lät flera leverera till samma nät?

– Det är klart om flera leverantörer finns på en och samma marknad, så ökar ju alltid konkurrensen, så är det ju.

Öppnar för fler företag i ledningarna
Nu säger både Fortum och Vattenfall att de går med på att tillåta konkurrens i sina fjärrvärmeledningar. Att de tillåter en tredjepart - ett konkurrerande bolag - att leverera varmvatten till de befintliga ledningarna.

En sådan här konkurrens har inte energijättarna velat tala om tidigare. Att de gör det nu är kanske ett svar på den växande kritiken mot fjärrvärmetaxorna.

24 bolag har höjt priset med 30 procent
I årets så kallade Nils Holgerssonrapport om kommunala taxor och avgifter, framkommer att 24 fjärrvärmebolag har höjt priset med mer än 30 procent de senaste fem åren. ”Det är anmärkningsvärt många”, säger rapporten.

Bland de största prishöjarna är Fortum i Stockholm, Lidingö, Upplands-Väsby, Nynäshamn, Torsby, och Vattenfall i Boxholm och Uppsala.

Fortum prissätter fjärrvärmen utifrån vad annan uppvärmning kostar, säger Johan Thernström, som inte vill nöja sig med ett pris som bara täcker produktionskostnaden:  

– Vi sätter ju inte priset utifrån vad våra produktionskostnader är, utan utifrån vad alternativen kostar, säger han.

Fastighetsägarna i Stockholm är bland de hårdaste kritikerna av Fortums fjärrvärmemonopol. Christer Jansson, VD på Fastighetsägarna Stockholm, ser möjligen sänkta värmepriser i energibolagens nya linje:

– Jag tror att det är via tredjepartstillträde där flera leverantörer får möjlighet att konkurrera i samma nät. Ungefär på samma sätt som när det gäller tåg eller elektricitet.

Där har vi egentligen en möjligen lösning till energipriset?

– Jag tror det är den enda lösningen.

Lars-Erik Backman
lars_erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".