Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Obrador vägrar erkänna Calderóns seger

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 07.26
Obrador.

Mexikos valdomstol slog igår fast att det är Felipe Calderón som är landets nye president. Beslutet kan inte överklagas. Men Calderóns motståndare Andrés Manuel López Obrador vägrar att erkänna domstolens utslag och utlovar fortsatta protester.

Felipe Calderón slog an ett försonligt tonfall när han talade till sina anhängare efter valdomstolens beslut. Dialog och enhet var honnörsorden i hans tal.

Men hans motståndare, Andrés Manuel López Obrador från vänsterpartiet PRD, lät sig inte blidkas och kallade Calderón för en olaglig nickedocke-president.

Det mesta tyder alltså på en fortsatt polarisering.

Knapp seger
Att Calderóns seger var så knapp, inte ens 250 000 röster, bara lite drygt en halv procent, är skäl nog för att oroas för framtiden.

Men även om många nu varnar för att Mexiko är på väg mot en tudelning och att risken för våld är överhängande så finns det också tecken som tyder på att krisen kan vara övergående.

Mitt i stormen av kritik mot den sittande presidenten, Calderóns partikamrat Vicente Fox, är det lätt att glömma att Fox faktiskt fortfarande är Mexikos mest omtyckta politiker, med stöd av över 60 procent av mexikanarna.

Sedan valet för två månader sen har stödet till Calderón också ökat, medan López Obradors har minskat.

Medgav risk att misslyckas
Trots sina segervisst stridslystna tal så medgav López Obrador häromdagen att hans motståndsrörelse kan komma att misslyckas.

För även om López Obrador har ett utbrett och militant stöd, så vilar mycket av den mobilisering som pågått allt sen valet på politiska klientrelationer snarare än på ideologisk passion.

Tältlägren på det stora torget El Zocalo och utefter paradavenyn La Reforma i Mexiko City, till exempel, de backas ekonomiskt upp av López Obradors partikamrat, borgmästaren i Mexiko City. Såväl tälten, elektriciteten, toaletterna som polisskyddet är beordrade av denne.

Beroende demonstranter
Dessutom är en påtagligt stor del av demonstranterna gatuförsäljare, svarttaxiägare och andra inom den informella sektorn som är beroende av borgmästarkontorets välvilja för att kunna fungera.

López Obrador är en stark ledare, men han är också auktoritär och intolerant. Även om han säkert kan hålla liv i mobiliseringen länge än så lär den knappast växa, utan snarare försvagas.

Samtidigt är Felipe Calderón, trots att han är så ung, bara 44 år, en relativt erfaren politiker. Han är betydligt mer erfaren än sin företrädare Vicente Fox var när han tillträdde.

Trycket på Calderón är stort, men kanske är hans möjligheter att lyckas, ändå bättre än vad omständigheterna just nu tyder på.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".