Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor i migration uppmärksammas

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 10.03

Kvinnor utgör hälften av världens migranter, ut- och invandrare. De blir ofta offer för trafficking. De saknar rättigheter och har sämre hälsa än männen. Det här bör uppmärksammas mer, skriver UNFPA i en ny rapport.

Trots att kvinnor i migration ofta drabbas hårdare än män uppmärksammas invandrarkvinnornas situation sällan i debatten och i politiken, skriver FN: s befolkningsfond UNFPA i sin årliga rapport.

UNFPA uppskattar att det finns idag 191 miljoner människor i världen som har lämnat sina hemländer för att söka skydd som flyktingar eller för att söka arbete, legalt eller illegalt, i andra länder.

De kallas ”migranter” i rapporten för att markera att de samtidigt är utvandrare i ursprungslandet och invandrare i mottagarlandet.

95 miljoner av dessa migranter, är kvinnor och de står i år i centrum för UNFPA:s rapport ”Världsbefolkningens tillstånd 2006”.

Ekonomiska fördelar
Kvinnornas arbete innebär stora sociala och ekonomiska fördelar för både ursprungslandet och mottagarlandet, står det i rapporten.

Utvandringen är något positivt också för kvinnorna, för det är bland annat ett sätt att frigöra sig från förtryckande strukturer i de samhällen de kommer ifrån.

Men UNFPA skriver samtidigt att invandrarkvinnorna utsätts för en dubbel diskriminering. Många kvinnor, framför allt de som har låg utbildning eller har invandrat illegalt; utsätts för våld, sexuell exploatering, dåliga arbetsförhållanden och låga löner. De har dålig reproduktiv hälsa och löper större risk att smittas av hiv.

Svår situation
Kvinnor som vill utvandra kan lätt bli offer för trafficking, enligt rapporten.

650 000 kvinnor och flickor smugglas varje år från ett land till ett annat, i det som kallas trafficking, och de hamnar i slaveri. En restriktiv invandringspolitik i de rika länderna bidrar till företeelsen, skriver UNFPA.

Saknar rättigheter
Hushållsarbete är också ett problemområde. Ett ökande antal kvinnor invandrar till rikare länder som hembiträden. Enligt UNFPA beviljas arbetstillstånden ofta på så sätt att kvinnorna saknar rättigheter och blir beroende av sina arbetsgivare.

Om en vecka kommer FN att hålla ett möte på hög nivå för att diskutera migration och utveckling. Inför det mötet uppmanar UNFPA medlemstaterna att motverka diskrimineringen av invandrarkvinnorna och säkra deras rättigheter.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".