Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokalpolitiker byter ofta parti

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 09.30

Över hundra lokalpolitiker som valdes in i förra valet har bytt parti inför årets val. Det visar en granskning som Ekot gjort. Oftast har politikerna gått mellan borgerliga och lokala partier.

Åke Lindstedt har bytt från moderaterna i Mullsjö där han var kommunalråd till det lokala partiet Mullsjö framtid.

– I det här huset satt jag i drygt ett halvår som kommunalråd, det var ett mycket intressant arbete, säger han.

Saknar du ditt arbete när du ser din gamla arbetsplats?

– Nej, jag gör faktiskt inte det. Jag blev så illa behandlad så att jag har ingen längtan tillbaka.

Åke Lindstedt tittar upp mot sitt gamla tjänsterum i Mullsjö kommunhus. Efter en intern strid bland annat om en ombyggnad av centrum kring järnvägen lämnade han, och gick tillsammans med två partivänner istället över till det lokala partiet Mullsjö Framtid.

– Det känns bättre, de har samma frågor som jag har haft och det ska bli intressant att jobba med det här, säger Åke Lindstedt.

Är du inte moderat innerst inne?

– Ränderna går aldrig ur, som man brukar säga. Det finns väl där, filosofin att man ska stå på den enskildes sida och det tror jag att jag kommer att ha med mig så länge jag är verksam i politiken och även i mitt liv också. 

Mullsjö är långt ifrån enda exemplet där politiker bytt parti. Ekots genomgång visar att minst 105 personer som förra valet valdes in för ett parti, nu ställer upp för ett annat parti.

Oftast har man gått från ett borgerligt parti till ett lokalt parti som i Mullsjöfallet, eller tvärtom. Men partibytena förekommer i alla riktningar, både mellan och inom blocken.

Ingen forskning finns
Någon riktig forskning finns inte på området. Men även om det fortfarande handlar om en liten andel så tyder en del på att det blivit vanligare att politiker byter parti, säger Anders Sannerstdt som är docent i statsvetenskap vid universitetet i Lund.

– Det hänger samman med att lokala partier har blivit vanligare. Många av de här bytena är ju till och från lokala partier, säger han.

Man säger att väljarna är mer lättrörliga idag, gäller det också politiker?

– Ja, det kan man säga. Väljarnas rörlighet har ju ökat under decennier och uppenbarligen också politikernas.

Anders Sannerstedt talar om rundvandrare som går från parti till parti, och utbrytare som bildar nytt. Men ofta är orsaken densamma, säger han

– Som regel gör man det för att man är missnöjd med det nuvarande partiet. Det hör till undantag att man bryter på grund av någon slags ideologisk kris.

Tror inte väljarna påverkas
Anders Sannerstedt tror inte att väljarna och politiken påverkas så mycket av partibytarna, även om det i några exempel finns en klick väljare som följer sin kandidat från parti till parti.

I Mullsjö, där invånarna fått vänja sig vid flera partibyten bland politikerna, går också åsikterna isär.

– Jag tror att det är bra, då får de lite att tänka på vad som händer i politiken, istället för att det blir cementerat, säger Öivind Nord.

– Man kan undra vad de har för målsättning med att ändra ideologi så snabbt. Nej, det är tveksamt, säger Ulla Hallebo.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Research Sandra Foresti
sandra.forest@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".