Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konflikter omger hävning av blockaden

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 16.45

På torsdagseftermiddagen hävs Israels blockad mot Libanon formellt. I Israel hörs kritik mot det som kallas Olmerts kapitulation eftersom de israeliska soldaterna inte släppts. Men Israel kan fortfarande ingripa vid gränsen mellan Libanon och Syrien.

Att öppna flygplatsen och låta fartyg lägga till i hamnarna är avgörande för det krigshärjade Libanons återuppbyggnad. Men i Israel finns skarp kritik mot att blockaden hävs trots att man inte fått några garantier gällande frigivningen av de två israeliska soldaterna.

Ärendet tycks ha gått i baklås. Israel borde inte ha gått med på att häva blockaden utan information om de två kidnappade soldaterna, det sade en israelisk minister på torsdagen.

Brodern till en av soldaterna sade att utan blockad ökar risken att de två israelerna flyttas ut ur Libanon, i värsta fall till Iran.

Förnekar att samtal pågår
Det var i måndags som Kofi Annan meddelade att han utsett en hemlig förhandlare att medla mellan Israel och Hizbollah för att få loss israelerna Ehud Goldwasser och Eldad Regev.

Israel förnekar att samtal pågår och säger att kravet är en villkorslös frigivning. Den kritiserade regeringen Olmert är mån om att det inte ska se ut som om Israel förhandlar med den gerillarörelse man ägnade en månad åt att försöka krossa.

Men Hizbollah vägrar släppa de två israelerna utan en fångutväxling. Den libanesiska regeringen stödjer Hizbollahs krav.

Hamasministrar tillfångatagna
Det finns visserligen bara ett par libaneser i israeliska fängelser men en av dem har suttit inne i 27 år och Hizbollah kan också tänkas kräva att Israel släpper palestinska fångar.

Däribland 28 palestinska parlamentsledamöter och fem Hamasministrar som fortfarande hålls fångna av Israel.

Ses som en kapitulation
I Israel rubricerar nu flera tidningar nyheten att sjö- och luftblockaden av Libanon avbryts med ”Olmert kapitulerar”.

För det är mot militärens önskan som premiärminister Ehud Olmert har gått med på omvärldens krav att stoppa blockaden vars syfte i huvudsak var att se till att inga vapenleveranser utifrån nådde Hizbollahmilisen.

Men frågan är om man verkligen kan säga att blockaden är slut.

Byter namn till kontroller
Israel har alltid tagit sig rätten att slå till om landet ser sina intressen hotade och kommer säkerligen att göra det också här.

Det gäller i fortsättningen i synnerhet kontrollen av gränsen mellan Libanon och Syrien. Där finns inga FN-soldater, så Israel kommer att ingripa om man upptäcker vapensmuggling från Syrien in i Libanon.

När det gäller sjö- och luftblockaden så tas den över av internationella styrkor och byter namn till kontroll. Det är Tyskland som skall ha huvudansvaret och Israel kommer att hålla sig noga underrättat om hur effektivt kontrollen sköts.

Tyskland rädd för konflikt
Är det en sak som Tyskland och tysk militär absolut inte vill vara med om så är det är bråk med Israel.

En sådan konflikt är en mardröm för Berlin. Så Israel kan lita på att tyskarna kommer att göra allt för att israelerna inte ska ha nått att klaga på.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".