Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda straffyrkanden i Skandiahärvan

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 16.57

Åklagaren krävde långa fängelsestraff för alla tre tidigare Skandiadirektörer när rättegången avslutades i dag. Åtalspunkterna var grov trolöshet mot huvudman och mutbrott och bestickning, och åklagare Peter Nilsson förklarar sina stränga krav.

– Jag tycker att brotten är så allvarliga, säger han.

Hur ska man räkna dina yrkanden, två plus två?

– Ja.

Finns det några omständigheter som talar för de åtalade?

– Nej, jag tycker inte det.

Skandia har inte krävt tillbaka pengar, men ändå kräver du förverkan av bonus, hur resonerar du då?

– Har man gjort en förtjänst på ett brott, som jag menar att Lennersand har, då ska tjänsten förverkas, det är att följa lagen. Att Skandia sedan inte vill ha tillbaks pengarna, det har ingen betydelse faktiskt.

Var tar pengarna vägen då?

– Då hamnar de i statskassan.

Så staten blir vinnare i det här fallet?

– Ja, om förverkanyrkandet bifalles, så blir det så.

Hur tror du att det kommer gå?

– Ja, jag tror på fällande dom, säger åklagare Peter Nilsson.

Efter åtta förhandlingsdagar i Stockholms Tingsrätt höll parterna sina slutpläderingar på torsdagen och den hårda tonen mellan åklagare och försvarare som rått under förhandlingarna höll i sig även nu.

Åtalet gäller renoveringar av lägenheter för Skandiadirektörer i attraktiva fastigheter i Stockholms innerstad, och försök att dölja kostnader för lyxrenoveringar, eller överrenoveringar som det egentligen heter.

Godkände falsk miljonfaktura
Åklagaren Peter Nilsson krävde alltså att den förre personaldirektören Ola Ramstedt ska dömas till sammanlagt fyra års fängelse för bestickning och grov trolöshet mot huvudman för att ha godkänt en falsk faktura på över 17 miljoner kronor.

– Jag ska ta och tala klarspråk här. Ola Ramstedt ljuger. Och med tanke på att han haft två år på sig att fundera ut sin historia så är det anmärkningsvärt att han inte lyckats med något bättre. Jag menar alltså att det är styrkt att Ola Ramstedt såg till att den oriktiga fakturan upprättades.

– Det är styrkt att han visste om att den var osann när han godkände den. Och att han gjorde detta för att Skandia skulle betala de renoveringskostnaderna i stället för hyresgästerna, det framstår ju i alldeles klar dager, säger Peter Nilsson.

Enligt åklagaren mutade Ola Ramstedt också den tidigare vd:n för Skandias fastighetsbolag, Håkan Lennersand, med en gratifikation på två miljoner kronor, och en förstärkt pension på fyra miljoner.

För de andra två som är åtalade, Håkan Lennersand alltså, och en projektledare som var ansvarig för renoveringarna, kräver åklagaren också fängelsestraff.

Mutor och medhjälp
För Lennersand tre och ett halvt års fängelse, för att han lät sig mutas och hjälpte Ramstedt med den falska fakturan, och för projektledaren ett år.

Åklagarens straffyrkande utlöste en del juridiska spetsfundigheter som till exempel att straffvärdet visserligen är två plus två år, men att det nog blir lägre vid en fällande dom.

Ola Ramstedt såg påtagligt spänd ut, men han gick ändå runt bland journalisterna och småpratade, men när han skulle intervjuas blev han fåordig och upprepade bara sitt väl förberedda svar till alla, och han fick säga det åtskilliga gånger på torsdagen.

– Jag har bara en kommentar, det är att jag har full tillit till domstolen, säger Ola Ramstedt.

Hans advokat Hans Strandberg menade att utformningen av fakturan bara var ett missöde, och att Ramstedt inte haft något att vinna på att den gick igenom. 

Kritisk till media
Advokaten var kritisk till medierapporteringen.

– Kritisk i så måtto att vissa saker missförstås, och det görs det ju alltid naturligtvis, man har ju rätt att uppfatta saker så som man gör. Man kanske lyssnar på ett lite annorlunda sätt än vad vi gör, som arbetar med det här, där nyanser är väldigt viktiga.

– Det är inte en kritik i den bemärkelsen, utan jag konstaterar att det är såhär det ligger till, säger Hans Strandberg.

Är han dömd på förhand?

– Nej, men som du kanske hörde så tycker jag det är viktigt att man gör klart att detta är något som är medialt. Det här är något som berör vanligt folk. Nu vet jag att vår domstol har stor erfarenhet, så jag är inte orolig, men jag vill ändå betona att det är viktigt, säger Hans Strandberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".