Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen förhöjd risk vid svenska kejsarsnitt

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 17.14
Tvådagarsbaby.

Det finns inget som tyder på att barn som föds med kejsarsnitt löper större risk att dö än barn som föds genom vanlig förlossning. Det säger Karin Källén vid Lunds universitet, vars forskning går på tvärs med en ny amerikansk studie, som visat att kejsarsnittbarn löper tre gånger högre risk att dö.

– Det är ingenting som stämmer för svenska förhållanden. I Sverige har jag tittat på mortalitet vid ett flertal tillfällen. Det är lite olika design på olika studier. Något starkt samband har jag absolut inte kunnat se, säger Karin Källén.

Den amerikanska studien baseras på data från sex miljoner förlossningar. Slutsatsen är att risken att dö är nästan tre gånger större för spädbarn som föds med kejsarsnitt.

Siffrorna gäller förlossningar där mamman inte hade några medicinska komplikationer. 62 av 100 000 spädbarn dör efter vaginal förlossning mot 177 av 100 000 efter kejsarsnitt.

Eftervården skiljer
Karin Källén har inte hunnit ta del av studien, men tror att det finns flera orsaker till skillnaderna mellan USA och Sverige. Dels att det kan skilja i eftervården av de barn som förlösts med kejsarsnitt. De drabbas till exempel oftare än andra barn av andningsproblem. Men hon litar inte heller riktigt på underlaget till studien.

– Att i en sådan här stor registerstudie inte ha fått all information om medicinska indikationer till kejsarsnittet, säger hon.

I Sverige föds allt fler barn med kejsarsnitt. På Södersjukhuset i Stockholm är var fjärde förlossning ett kejsarsnitt. Det beror bland annat på att mammorna blir allt äldre, och många kräver också att få kejsarsnitt.

Oroväckande studie
Överläkaren på kvinnokliniken, Charlotta Grünewald, tycker att den amerikanska studien är oroväckande.

– Jag tycker att det är skrämmande siffror och det är den första studien i världen, vad jag vet, som har visat på detta, säger hon.

Sedan tidigare är det känt att kejsarsnitt kan ge komplikationer för mamman. Charlotta Grünewald tycker att det finns all anledning att titta närmare på de amerikanska siffrorna.

– Jag tycker att alla studier som görs av den här storleken och på det här noggranna vetenskapliga sättet måste man beakta resultatet av, säger hon.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".