Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Industrin erbjuder sänkta värmekostnader

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 07.30

Energijättarna Fortum och Vattenfall förklarade i veckan att de är beredda att släppa in fler leverantörer i sina fjärrvärmenät. Nu säger svenska storindustrier att de gärna levererar sin spillvärme hit, och att det kan sänka värmekostnaden.

– Innan man bygger ny produktion av värme borde man titta i varje kommun om det finns möjlighet att ta till vara energi från industri eller till exempel fastighetsägare, säger Anders Ydstedt, talesman för lobbygruppen Återvunnen Energi.

Bakom den här lobbygruppen för ökad konkurrens i fjärrvärmenäten, står sju svenska industriföretag som, Kemira, SSAB och Cementa. Gruppen vill att industrins spillvärme ska kunna säljas till näten.

Förlorar fem terawattimmar per år
I dag förlorar industrin fem terawattimmar per år på att spillvärme inte tas till vara. Det är en tiondel av dagens totala fjärrvärmeproduktion.

Men för att industrins varmvatten ska kunna nå fjärrvärmenäten krävs att industrin får tillstånd att koppla in sig på näten, så kallade tredje-parts-tillträde.

I dag har fjärrvärmebolagen monopol på att leverera vatten. Konkurrensen skulle sänka fjärrvärmetaxan, tror Anders Ydstedt, och fjärrvärmebolagen, borde inte vara rädda för detta.

– Det är en möjlighet för dem. Oftast är det så att den återvunna energin är väldigt fördelaktigt för fjärrvärmeföretagen också, så jag tror att alla är vinnare på det här, säger Anders Ydstedt.

Sade nej till tredjepartsinträde
Den statliga fjärrvärmeutredningen i fjol, sade nej till ett lagstadgat tredjepartsinträde. Utredningen var tveksam om konkurrens och miljö, främjades.

Men lobbygruppen Återvunnen Energi tycker att regeringen ska jobba vidare för att öppna fjärrvärmenäten. Fjärrvärme är mycket miljövänlig, och ett sätt att minska Sveriges oljeberoende.

Vi kan lära av Köpenhamn som öppnat sitt fjärrvärmenät, säger Anders Ydstedt,

– Där finns det en gemensamt nätbolag som sköter fjärrvärmenätet, och sen finns det olika företag som levererar värme till det nätet och det fungerar utmärkt. Det är fullt möjligt att göra det med många nät runt om i Sverige, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".