Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska grisar testas för sjukhussjuka

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 05.00
Flera holländska bönder har insjuknat efter kontakt med grisar.

Svenska grisar ska testas för så kallade sjukhussjuka för att hindra att bönder smittas. En studie i Holland visar att bakterien är mer utspridd bland svin än man tidigare trott, någon som oroar och är viktigt att stävja i tid.

– Man vill ju absolut inte ha en spridning av den här typen av sjukhussjukebakterier, som är svår att behandla. Att man hittar den i så hög frekvens på slakthus i Holland är inte roligt, säger Anders Franklin är docent vid SVA, statens veterinärmedicinska anstalt.

Varje år insjuknar omkring 1 000 svenskar i MRSA, en motståndskraftig bakterie som kan orsaka bland annat allvarliga sårinfektioner och lunginflammation.

Förknippas med sjukhus
Smittan förknippas ofta med sjukhus, men sprids också på andra sätt i samhället, bland annat mellan människa och djur.

Nu visar en holländsk studie, som presenteras i Arbetsmiljöverkets tidning, Arbetarskydd, att den så kallade sjukhussjukan är mer utspridd bland holländska grisar, än vad man tidigare trott och det har lett till att bönder insjuknat.

Varför ökningen är så stor vet de ännu inte, men för att förhindra en spridning också i Sverige kommer svenska grisbesättningar testas.

Problem för de som smittas
För den person som smittats kan det bli ett stort problem i kontakt med andra människor.

– Det är illustrerat att om vi skulle få in det i Sverige måste man betrakta personer som har varit i kontakt med smittade djur som en risk, och man måst ta särskild hänsyn när de patienterna tas in i sjukvården, säger Otto Cars på Smittskyddsinstitutet.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".